Så tillverkas kläderna i turistgettot


Resereportage från Thailand innehåller ofta några rader om att ”res ner med tom resväska och handla allt du behöver, det är nästan gratis”. Jag tillbringade större delen av juli i Thailand där jag bl.a. intervjuade burmesiska migrantarbetare i textilindustrin. Dessa arbetare tjänar 10-15 kronor om dagen och arbetar från 8 på morgonen till 10-12 på kvällen med avbrott för lunch och middag. Får företaget en stororder måste de kanske arbeta ända till 8 nästa morgon. Har de en ”snäll” företagsledare får de sova nästa dag, många måste fortsätta arbeta. Inte konstigt att många svimmar, får magsår, sticker sig i fingrarna vid symaskinerna etc.
Ändå är det största problemet för många inte arbetsvillkoren utan lönen. De skickar hem allt de tjänar och försöjer hela sina familjer i Burma. Villkoren i Burma är ännu mycket sämre, hur obegripligt det än kan verka.
Självklart vill alla människor få det bättre, att flytta om så bara till nästa land är en rättighet och en möjlighet. Vi borde utöva påtryckningar på Thailand, ett stort turistland för Sverige. Det finns lagar för arbetare i Thailand, men de gäller inte för burmeser. Åtminstone verkar företagsledarna tro det, och de thailändska myndigheterna ser mellan fingrarna.
Bilden visar hur kläder säljs på en marknad i Mae Sot. Jag fick självklart inte komma in på fabrikerna men talade med många som arbetar där. (Kläderna exporteras för övrigt också till hela världen, bl a till Sverige.)

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Burma, klädfabriker, Thailand. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Så tillverkas kläderna i turistgettot

  1. z999 skriver:

    A-L:”Vid en liknande debatt i Haninge för ett halvår sedan drygt var ND:are i publiken och fick tala till punkt.”Det var ju generöst, men det jag skulle vilja se är att kommunen själva tar upp problemet med all kriminalitet i området. Att främlingsfientliga partier får en eller annan procenthöjning är knappast problemet här, men kommunen uttalar sig hela tiden som om det var det enda problemet.”Det här att ni är en tystad opinion är en myt!”Jag representerar varken ND eller SD, det enda jag vet är att riksdagspartiernas företrädare i kommunen här samarbetar för att tysta dom, enligt vad dom själva säger. Och det är tydligen vanligt även i andra kommuner, till och med sossar och borgerliga har gått ihop. Till valet nu så kommer diverse företrädare från ”de med rätt åsikter” att ge ”valinfromation” i skolorna, SD och ND är utestängda från skolorna här.”Vad gäller Burma/Thailand: Folk har alltid flyttat, vi har flyttat och andra flyttat hit.” Ja, det stämmer.”Så kommer det alltid att vara och ju lättare det blir att resa ju fler försöker skapa sig ett bättre liv – så gör även svenskar.” Jo, och dom största vandringsvågorna har sänkt ursprungsbefolkningar som inte har kunnat försvara sig. Indianer och auberginer är två exempel. Förut har det alltid handlat om att flytta till länder där det funnits möjligheter att själva bygga upp ett nytt och rikare liv, inte att bli omhändertagen av ursprungsbefolkningen.Om man jämför invandringen till USA med den till Sverige så kan säga att folk har flyttat till USA för att bli amerikaner och till Sverige tycks folk mest ha flyttat i brist på annat.”Jag kan inte se vad det skulle vara för dåligt med det.”Det sämsta med ohämmad invandring är när invandringen inte är en tillgång utan bara en belastning i ett samhälle som hela tiden måste skära ner mer och mer samt höja skatterna för att ha råd med nya medborgare.”Har tidigare på denna blogg framfört åsikten att både landet de flyttar från och landet de kommer till tjänar på det, vilket framkommer bl a av en utredning som genomförts av en FN närstående kommission.”Väldigt ytligt sett så går det säkert att få det att stämma och om man undviker att titta på en del statistik och om man jämför all invandring/utvandring. Alltså om man kvittar viss lönsam invandring till Australien med olönsam invandring till Sverige. Man kan väl säga att både Sverige och USA tjänade på de stora utvandringarna från Sverige för strax över hundra år sedan, om man räknar bort indianerna.

  2. Den här bloggen består väl knappast av monologer, så många olika åsikter som kommer till tals (din bl a – du skriver ofta och jag har hittills inte raderat ett enda av dina inlägg). Vid en liknande debatt i Haninge för ett halvår sedan drygt var ND:are i publiken och fick tala till punkt. Det här att ni är en tystad opinion är en myt!Vad gäller Burma/Thailand: Folk har alltid flyttat, vi har flyttat och andra flyttat hit. Så kommer det alltid att vara och ju lättare det blir att resa ju fler försöker skapa sig ett bättre liv – så gör även svenskar. Jag kan inte se vad det skulle vara för dåligt med det.Har tidigare på denna blogg framfört åsikten att både landet de flyttar från och landet de kommer till tjänar på det, vilket framkommer bl a av en utredning som genomförts av en FN närstående kommission.

  3. z999 skriver:

    Såg förresten ett anslag om att du och diverse andra likatyckande ska hålla monologer i Huddinge kommun där jag bor. Om främligsfientlighet och främlingsfientliga partiers utveckling i området.Om du hade läst ”mitt i huddinge” så hade du sett den enorma ökningen av inbrott i området(första sidan). Flera av inbrotten begås av utländska brottslingar hitresta och som utnyttjar de generösa ”migrationsreglerna”. I övrigt är kriminaliteten skyhög som den alltid är i mångkulturella områden.Att dom främlingsfientliga vinner mark här i Huddinge beror kanske på överlevnadsdriften hos människorna?Jag anser att det är oförskämt av kommunen att bjuda in väldresserade talare med rätt åsikter samtidigt som man struntar i vanligt folks problem. Mitt svar på det kommer i valet i år.Och sen vill jag tacka alla modiga ”främlingfientliga” som våga gå ut offentligt och ta strid för ett civiliserat samhälle.

  4. z999 skriver:

    Vad du skriver om är en rak följd av den så kallade ”globaliseringen”. Globaliseringen är egentligen en utveckling som är en följd av att människan har utvecklat större möjligheter till kommunikation och bättre transportmedel. Vad du och många andra förespråkar är en ohämmad globalisering där den starkes rätt automatiskt gäller. I det här fallet är det oseriösa företag som är den starkaste på grund av styrande personer som inte vill reglera med lagar.”Självklart vill alla människor få det bättre, att flytta om så bara till nästa land är en rättighet och en möjlighet.”Jag anser inte att det är en rättighet att tränga sig på andra.”Vi borde utöva påtryckningar på Thailand, ett stort turistland för Sverige.” Varför det? Din lösning är ju att folk flyttar bara. Eller rättare sagt de starkaste flyttar och de svaga blir kvar.”Det finns lagar för arbetare i Thailand, men de gäller inte för burmeser. Åtminstone verkar företagsledarna tro det, och de thailändska myndigheterna ser mellan fingrarna.”Det är väl samma som här i Sverige där lönedumpning plötsligt bivit helt ok.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s