Stalin hyllas på ny skiva

Noterar att legendariska progg-skivbolaget MNW nu slagit till och ger ut Göteborgs-proggen på samlingsskiva, en dubbel-cd som släpps 3 oktober. På albumet ”Lägg av! Ni fattar ingenting” hittar man t ex ”Sången om Stalin” som hördes i gårdagens avsnitt av ”Upp till kamp!” på TV. Antar att MNW upptäckt hur vanliga skivorna är på fildelningssajter och vill få sin del av kakan. Fast egentligen hade jag hellre sett en utgivning av mer obskyra låtar, som de som spelades förut i ”Hej domstol” i radion (härliga pekoral från KMPL(r) interna dispyter). Många av de kändare Nationalteatern, Nynningen etc känns rätt utjatade.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Knutna nävar, MNW, proggmusik, Stalin. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Stalin hyllas på ny skiva

 1. Angående Knytna Nävar, jag citerade faktiskt deras frihetssång ”Det är något konstigt med friheten” på min blogg till de ständiga justiocemorden mot Björn Björkqvist – så visst kunde de skriva väldigt bra texter också.Synd föresten att man inte kunde tipsa Knytna Nävars om det och se om man fått någon reaktion…

 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 3. ”Detta med att mörda borgare var nog inte så allvarligt menat.”Jag tvivlar inte en sekund på att det är på fullt allvar, inte minst med tanke på sångens musikaliska stämning.För sakens skull presenterar jag hela texten här för andra att avgöra.”Snart kommer du att vara storDom kommer sätta vapen i dina händerTa det och lär dig riktigt allt miltärtDet är nödvändigt för proletärernaMen tänk dig noga för, min sonMot vem skall du rikta ditt vapenSkjut inte på dina brödersom ett viljelöst redskap på borgarnas orderFör när dom rustar för krig vill dom lära digatt försvara ditt forsterlandArbetare mot arbetarevill dom ställa att slakta varannBorgarna säger det redaoch förädarna mot socialismenkommer att råda dig till detmen kom ihåg att den stat dom vill få dig att skyddatillhör din klassfiendeEn dag skal vi göra slutpå utsugning, elände, krig och förnedringDå hjälper det inte med böner till gudDet är då vi behöver din kunskap om vapenDå skal du gripa ditt geväroch veta den rätta vägen ur förtrycketSkjut på borgarna och avväpna demDet är så vi skall segra för alltidDet är så vi skall segra för alltid”Se humorn i det den som kan…

 4. Har varit innne på länken Jimmy Windeskog nämner förut och letat bildmaterial. En bra och ambitiös sida för detta!Mer vanlig arbetarrörelsemusik (och en del småudda) internationellt hittar man f ö på http://labornotes.org/songs/music/

 5. Folk som var med när det begav sig (jag är lite för ung, hann precis vara med på sista Vietnamdemonstrationen innan kriget tog slut) säger att Knutna nävar uppfattades mer eller mindre som ett skämt redan när det begav sig. Och det kan man ju tro på. Dan Berglund gjorde det inte, vad jag minns. Han spelades på fullt allvar även av folk jag minns och hans sånger har sjungits på Ung vänster-läger även på senare år.

 6. Kry skriver:

  Detta med att mörda borgare var nog inte så allvarligt menat. Självaste Stalin avlyste ju metoden för gott någon gång under loppet av år 1935.Men, men – nog fanns det enstaka stollar som tog agitationen rent bokstavligt.

 7. z999 skriver:

  Håller med Jimmy här.

 8. Faktum är att KPML(r):s skivbolag gav ut en hel del om inte bra så väldigt rolig musik på 70-talet.Röda Kapellet var en höjdargrupp och Knytna Nävar ännu bättre. EN av de märkligare texterna är sången ”En Arbetarkvinnas Sång Till Sin Son” där man talar om att man måste beväpna barn och lära dem mörda borgare.För de som vill forska mer i denna djungel så är denna sida till fin hjälp: http://www.lars-daniel.se/knutna_navar/index.htm.Mycket kan man säga om totalitära galningar, men mer än sällan är de ganska duktiga på att skapa musik.

 9. hassisen kone skriver:

  hej stalin. låter som hei hitler…

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s