Migrantarbetare skickar hem miljardbelopp

Det har kommit en ny rapport med siffror som visar vilka enorma belopp som migrantarbetare i andra länder skickar hem till sina familjer. Tidigare uppskattningar har talat om kanske fem gånger så mycket som världens samlade bistånd. Nu hävdas det att så mycket som en tiondel av världens befolkning faktiskt är beroende av dessa pengar.

Totalt handlar det enligt FN-organet IFAD – International Fund for Agricultural Development – om motsvarande 2 000 miljarder kronor förra året. Detta är betydligt mer än tidigare beräkningar som gjorts av Världsbanken. Det fanns enligt IFAD 150 miljoner migrantarbetare och de arbetade huvudsaklingen med icke-kvalificerade jobb som byggnadsarbetare, olika former av arbete i hemmen, jordbruksarbetare etc. För vissa länder har dessa pengar en enorm betydelse, de utgör t ex 31 procent av BNP i Moldavien. Filippinerna intar en särställning och ligger på tredje plats i världen om man ser till storleken på transaktionerna (efter Kina och Indien som ju har en betydligt större befolkning).

Internationellt finns en trend att man ser alltmer positivt på dessa möjligheter till intäkter för fattiga familjer i fattiga länder, det problem som lyfts fram i denna rapport är att mer än en tiondel av pengarna försvinner bara under själva transaktionerna. Samma inställning hade den avslutade Global Commission on International Migration, GCIM, som också verkade inom FN och där vår tidigare svenske minister Jan O Karlsson var ordförande.

Noterar däremot att svenska LO är mer skeptiska till den här typen av remitteringar, som det brukar kallas. Citerar ur rapporten ”Migration och arbetsmarknad” som kom förra året:
”Det kan dock diskuteras huruvida dessa flöden, remitteringar, är något positivt eller negativt. Förvisso får ekonomin en skjuts framåt men det kan också vara så att trycket på omvandling avtar, vilket kan innebära att nödvändig strukturomvandling i hemlandet försenas eller uteblir.” Har läst dessa rader flera gånger, och kan inte annat än tycka att resonemanget känns cyniskt. Även om jag självklart förstår att man måste diskutera sådant som kollektivavtal om det inte ska bli lönedumpning.

Källa: E24. Själva rapporten finns att ladda ner på IFAD:s hemsida. Bilden som jag tagit föreställer migrantarbetare från Burma som arbetar i Thailand.

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i GCIM, IFAD, LO, migrantarbetare, migration. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Migrantarbetare skickar hem miljardbelopp

 1. z999 skriver:

  en kommentar till artikeln

 2. z999 skriver:

  A-L-L:”Har läst dessa rader flera gånger, och kan inte annat än tycka att resonemanget känns cyniskt. Även om jag självklart förstår att man måste diskutera sådant som kollektivavtal om det inte ska bli lönedumpning.”Riktigt så enkelt är det inte. Tidigare så har företagandet i Sverige setts som något som ska gynna landet, inte enbart vissa personer. Ungefär att Sverige och svenskt företagande ägs av svenskarna. Vi har tullar som förhindrar smuggling och som skulle göra det svårt annars för vissa företag, ohämmad smuggling skulle leda till att företagen utsattes för konkurrens från företag där man helt struntar i arbetsmiljön. På samma sätt så är det viktigt att företagen inte ohämmat kan hyra in arbetskraft utifrån. Eller borde vara det.

 3. Gugge skriver:

  Tycker spontant att det är otäckt och förnedrande med dessa ”gästarbetare”. Främlingarna jobbar med sånt som vi inte själva vill eler ids syssla med.Eftersom eländet är väl integrerat i dagens liberala politiska struktur går det nog inte att ändra på saken. De vill komma hit och vi vill ha dem här. Bekvämt, ja – värdigt, nej.

 4. z999 skriver:

  Lite avigt att jämföra det med uhjälpen. Globaliseringen (som inte är något nytt) har minskat avstånden i världen och relativt välbeställda (med ulands mått mätt) har barn som kan utnyttja västvärldens oseriösa företagares behov av lågavlönad arbetskraft och skapa en inhemsk låglönekonkurrens.Uhjälpen handlar om att hjälpa folk utan släktband och att hjälpen enbart handlar om att hjälpa andra människor just för att man ser dom som människor. Även om uhjälpen är extremt ineffektiv på grund av sin naivitet så är i alla fall ambitionen sådan.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s