Betygen trycker ner eleverna

Så ska det då blir mer betyg i skolan igen. Sossarna backar nu och kan tänka sig att göra upp med folkpartiet om betyg från sjätte klass. (Se t ex Aftonbladet). Var för en tid sedan på föräldramöte i min dotters klass, och hennes kloka lärare (en man som jag uppskattar är runt 60 eller möjligen strax under) förklarade att han för sin del var tacksam över att slippa betygen. Han sa ungefär såhär, fritt ur mitt minne:
”Det är så olika hur de mognar. I längden kommer alla i kapp. Men vad tjänar det till att stämpla någon som bara är barnslig och omogen som värdelös. Det enda som händer är att man ger eleverna dåligt självförtroende.”

Han menade att detta att kontrollera elevernas kunskaper hela tiden stjäl värdefull tid från andra saker. Svagpresterande elever blir inte bättre för att de hör att de är dåliga, de behöver se hur de kan förbättra sina resultat i förhållande till var de själva befinner sig. Att jämföra sig med andra är inte viktigt för elever som bara går på mellanstadiet. (Bilden föreställer ett gammalt vykort med en skola någon gång efter förra sekelskiftet)

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i betyg, Mona Sahlin, skolpolitik. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Betygen trycker ner eleverna

 1. Anonymous skriver:

  Betyg eller inte? På något sätt måste man komma tillrätta med de låga kunskapsnivå som den svenska skolan har förfallit till.Har en grabb i nian nu och jag kan förstå varför det är svårt att anställa dem som har gått ut den nutida svenska skolan. De skall lära sig att lära sig själva och det fungerar helt enkelt inte.Alla som kommer utomlands ifrån och börjar i hans skola förvånas över att de inte har kommit längre än vad de har gjort.Vilka verktyg och förutsättningar vill vi att våra barn skall ha i den globaliserade konkurrensen?Oavsett vad man anser är fel är det tyvärr bara att konstatera att den svenska skolan är dålig om ser enbart till kunskaper.Det går tyvärr inte att enbart se till de ”mjuka” idealen, Sverige är ingen isolerad ö längre.Vad man skulle kunna göra är att ha differentierade klasser där de som har lite lättare för sig kan gå i större klasser och de som behöver mer stöttning går i mindre klasser.Detta finns redan fast man inte talar om det rent ut, och det verkar fungera så att alla lär ig mer i slutändan. MVHMartin

 2. Charlotte skriver:

  Håller med. Bra skrivet.

 3. Anonymous skriver:

  Är du intresserad av att studera vidare i avskaffningens argument föreslår jag Alfie Kohn, John Holt och speciellt John Taylor Gatto. Gatto finns på Google Video, intervjuad av Lennart Mogren – författare till ‘Sluta Skolan’. Framför allt rekommenderar jag Gatto’s ‘Seven Lessons’, som du kan hitta lite varstans på nätet 🙂

 4. z999 skriver:

  Jag tillhör den generation som hade betyg redan från första klass. Ändå skulle jag vilja säga att dagens generation har det mångdubbelt mycket hårdare nu med mycket större krav på ansvar.

 5. Gugge skriver:

  När jag gick i skolan tyckte jag – som ansågs vara och även var ”överkänslig” – illa om att få betyg. Detta vare sig det vankades höga eller låga. Jag uppfattade dessa ”bedömningar” som både nyckfulla och kränkande.Det blev inte bättre när jag under några år arbetade som tillfällig extralärare. Mådde pyton av att nödgas sätta betyg. Bäst var det i en ring (= gymnasieklass) där de alerta eleverna ej föreföll att ta mina ”betyg” på blodigt allvar.

 6. Johan skriver:

  Man blir så upprörd. Jag bloggade själv om det här. Men bra skrivet.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s