Vad ska man med Facebook till?

Det hör till att man ska sänka nya flugor efter ett tag och säga att nu är det slut, nu kommer något nytt. Men jag har egentligen aldrig fattat vad Facebook ska vara bra för över huvud taget. Om man inte är otroligt intresserad av dagliga ”vampire invitations” och ”good karma request”. Jag stöder gärna Fair Trade, fri entré på museer etc. Men hjälper det att jag säger det just på Facebook?

Jag registrerade mig när det ryktades att folk ibland snor ens namn. När jag efter en tid fick några vänförfrågningar ryckte jag upp mig och lade upp en lite bättre sida (med skryt om alla länder jag rest till, vilka pretentiösa böcker jag läser och vilken musik jag lyssnar på etc). Ibland skickar jag lite vänförfrågningar. Men min vänlista har egentligen inte ett dugg med min vänkrets i verkligheten att göra. De allra flesta är arbetskontakter – helt ok personer i och för sig men många har jag inte ens ett telefonnummer till.

Stockholm City skrev häromdagen att Facebook blivit så stort att det är meningslöst, man skriver inget privat när hur perifera kontakter som helst kan läsa det. Jag tror problemet är ett annat: vad ska man ha Facebook till som inte går att göra bättre på andra håll?

En misstanke – och nu generaliserar jag: Det här är en amerikansk uppfinning, och min erfarenhet är att umgänge mellan människor i USA ofta är mer flyktigt. De flyttar ofta, är snabba att knyta kontakter men vandrar lätt vidare. Då finns det en poäng i att kunna leta gamla skolkamrater från college t ex. I Sverige bor ju folk ändå där de alltid har bott, de man hade lust att umgås med behöll man och att resten försvann var det väl säkert också någon mening med.

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Facebook. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Vad ska man med Facebook till?

  1. Malin A skriver:

    Jag tycker det här inlägget behövdes. Facebook har sina bra och dåliga sidor, men jag tröttnade iallafall på det för länge sedan, det kanske är en mognadsgrej. Communitys överhuvudtaget är en speciell ”värld”, och jag måste säga att jag ändå föredrar den riktiga världen. Själv har jag aldrig fattat varför folk blir vän med folk de till exempel gick i småskolan med, som de inte har kontakt med i verkliga livet eller ens tycker särskilt mycket om. Vänlistorna har blivit en statuspryl. Ska man vara riktigt cool ska man ha minst 200 pers som fiktiva vänner. Nu räknar jag upp enbart negativa saker, men det är ju också MIN åsikt. Bilderna kan Facebook använda hur de vill i reklam etc, vilket jag inte anser särskilt positivt. Dessutom, trots att det ju tydligen är såå fruktansvärt jobbigt att ringa runt och inbjuda folk till fest, så är det ju ett trevligare sätt att ta kontakt på, än att skapa ett event på en sajt som Facebook. Men, smaken är som baken sägs det ju 🙂

  2. Antagligen förutsätter facebook en annan slags liv än mitt, det liknar mer hur jag levde när jag var runt 20. Men du har säkert rätt – säger jag i stället. För den som lever så fyller det säkert sin funktion. En hake för mig, när jag tänker på det, är att de flesta jag skulle vilja kontakta regelmässigt inte finns på Facebook.

  3. zla skriver:

    man kan titta på bilder på kompisar. se hur folk ser ut nuförtiden och vilka som hänger med vilka. och så kan man bestämma att träffas och hitta på något. man kanske kan få inspiration till saker och man kan diskutera saker i grupper. en kompis som skapade en ”event” till en fest och bjöd in en massa kompisar. de flesta kom och han slapp ringa runt alternativt skicka inbjudningskort.sedan är väl dessa funktioner inte så jätteutnyttjade men när folk märker att det inte händer någonting nytt så kanske de ger upp facebook. man kanske inte ska underskatta ett socialt tryck att facebook är någonting man ska ha för att vara ”inne” men överhuvudtaget tror jag att folk känner att de vill ha facebook.men jag kan ju ha fel såklart.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s