Stark film om martyrer i vår tid

Återvänder från ett stilla Gävle, mjukstart efter påskledigt med småjobbande på distans från skärgården. Deltar som inledare av en visning av Oscar Hedins film ”Det svider i hjärtat” som handlar om unga muslimer som är beredda att dö martyrdöden. Många har talat om den, men jag ser den först nu.

En ambitiös film som inte tar några lätta vägar, skönt att han vågat vänta och lyssna. Befriande att slippa enkla förklaringar. Samtidigt är det också lite frustrerande. Framförallt hade jag velat veta ännu mer om huvudpersonerna i filmen, det som finns är sensationellt, ingen har kommit dem så nära. Men mycket av vad de säger väcker ännu fler frågor. Sedan undrar man förstås hur det går sedan, när filmen är klar och de lever vidare med alla sina föreställningar om tillvaron och nödvändigheten av martyrskap och jihad.

Mer om dokumentärfilmer:
I nya numret av Ordfront magasin recenserar jag och Märit Rönnols ett antal filmer som visades på Tempofestivalen för några veckor sedan. En av de filmer som jag särskilt vill puffa för är ”Hold me tight, let me go” av Kim Longinotto som handlar om knepiga elever på en skola i England. En väldigt stark film som visas på Folkets bio i höst.

Om annalenalod

Journalist och författare, specialiserad på politiskt våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten, skriver även om bl a högerpopulism och terrorism.
Det här inlägget postades i Det svider i hjärtat, islam, Oscar Hedin. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Stark film om martyrer i vår tid

 1. Anonymous skriver:

  Ja och nej. De (ortodoxa högermuslimerna) har ju fortfarande inte vunnit över ”modernismen” som de pekar ut som fienden. Det är ju modernismen inom USA som är anledningen varför dessa (ortodoxa högermuslimer) kan hata USA, och det är i USA-hatet man får stöd från ett folkflertal. Men det är inte samma sak som att muslimer rent generellt hatar modernism. Snarare hatar flertalet muslimer i arabvärlden USA pga att de behandlar arabvärlden som sin bakgård.

 2. z999 skriver:

  Filmen kanske kan bidra till hur så kallade terrorister tänker och vad de vill uppnå och eventuellt visa lite varför de har stöd bland muslimer världen över. Det hade varit intressant om ledande personer bland al-quaida hade kommit till tals. Som det är nu så matas vi ständigt med önskeförklaringar i media till hur dom tänker och tolkningar som ligger på ungefär samma nivå som när vissa djurägare tolkar in en massa mänskliga egenskaper i sina djurs beteenden och uttryckssätt.

 3. z999 skriver:

  Anonym:”en annan likhet mellan islamistiska fundametalister och nazister är den romantiska drömmen om ett idealsamhälle där kvinnor och män vet sina platser,” I de islamska staterna så är det mer än en dröm, dom har ju förverkligat det idealet.”förutom den propagandistiska bilden av ”fienden som våldtar våra kvinnor”.”Ja, nazisterna nöjer sig inte med att konstatera siffrorna från BRÅ. För dom så är det viktigt att påpeka att det är rasliga egenskaper som gör att invandrare är mer benägna att begå våldtäkter än svenskar.

 4. Anonymous skriver:

  en annan likhet mellan islamistiska fundametalister och nazister är den romantiska drömmen om ett idealsamhälle där kvinnor och män vet sina platser, förutom den propagandistiska bilden av ”fienden som våldtar våra kvinnor”.

 5. z999 skriver:

  Det är judehatet som är knytpunkten mellan arabiska/persiska muslimer och nazister. Men annars så ideologiskt så finns det inga likheter. Och varken nazister eller islamister har enkla lösningar på det som de anser vara problem.

 6. Anonymous skriver:

  Man får också betänka att det råder viss affinitet mellan vissa radikala islamister och nazister i en del frågor. Ahmed Rami, radio Islam, har exempelvis uppträtt som föreläsare för Nationalsocialistisk front. http://www.nsfront.info/txt/EEyuZFuZpZEtFUchJn.shtmlGlöm inte heller hur Iran arrangerade en konferens för s.k. revisionister rätt nyligt. Dit reste en del svenska förnekare av Förintelsen. Även en internationell profil i dessa sammanhang som antisemiten och nationalisten David Duke närvarade där.

 7. Anonymous skriver:

  Att Lindbom är en person som intresserar den svenska extremhögern kan sägas bevisas av de mångtaliga artiklarna om hans person och teman för hans författarskap man kan läsa i den wiki som drivs av personer med kopplingar till Nationella förbundet.http://sv.metapedia.org/wiki/Tage_Lindbom

 8. Anonymous skriver:

  Jag har intresserat mig lite för detta själv också. En person som är av stort intresse i detta sammanhang är antimodernistern Tage Lindbom. Denne man började sin bana som socialist och var verksam som chef för Arbetarrörelsens arkiv.Lindbom fann emellertid att arbetarrörelsen med tiden blev förlorade sin själ i en modern strävan efter materiellt berikande. Nu börjar han sin vandring mot en mycket konservativ politisk postion. Lindbom publicerar sig för det katolska förlaget Norma. Men i hemlighet är han en praktiserande muslim, något som inte blir känt förrän i slutet av hans liv.Denne Lindbom är idag en person som idag utövar en lockelse på såväl svenska muslimer som nationella grupperingar. Det är faktiskt väldigt märkligt detta. Man kan läsa mer om honom här:http://sv.wikipedia.org/wiki/Tage_Lindbom

 9. Ja visst är det anmärkningsvärt. Liksom att en av huvudpersonerna, Lennart, tidigare var skinnskalle och vit makt-aktivist. Det finns många likheter mellan alla former av politisk extremism. Bl a det här med strävan efter renhet, totala lösningar, enhetliga och enkla förklaringar på komplicerade frågor, en uppdelning mellan onda och goda etc.

 10. Anonymous skriver:

  anmärkningsvärt hur argumentationen i filmen liknar de svenska högerextremas: ”våldtar våra kvinnor”, ”dekadent livsstil”, ”mördar våra barn” – ”motståndarna är fega, vi är modiga” osv. rörelserna lever av varandra.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s