Jag känner mig som Scarlett O’Hara

Befinner mig i Brevard, ett litet samhälle, två gator som möts i en korsning. Det ligger alldeles innan ett naturreservat i Apalacherna. De som jobbar på informationsstationen ser ut som Yogi Björn, han i tecknade filmer om ni minns som går runt och ser ut som en scout och slåss med en skogvaktare. Bredhöftade kvinnor med nästan obegriplig sydstatsdialekt ger min 13-åring en serietidning om Smokey Bear som räddade en skog från skogsbrand och blev hjälte. Smokey ser också ut som Yogi. Min dotter blir medlem i en särskild klubb för att stoppa skogsbränder och får en badge som bekräftar detta. Ingen självklarhet för en 13-åring men hon sätter med viss humor sin blaffiga badge på väskan.

Inte en svart person så långt ögat når, till skillnad mot andra delar av North Carolina. Läser att i Charlotte, charmlös bankstad där vi landade med flyget, var det 40 procent svarta när slaveriet upphörde. Vissa flyttade norrut t ex till Chicago men många blev kvar. I bergen är det bara ättlingar till tyskar, skottar och irländare.

Vi ska övernatta på ett av de förmodligen ståndsmässigaste hotellen i Brevard. Blygsamt beskrivet som ett ”Inn” i brochyrerna. Varsamt renoverat med ett överdåd av prylar från 1800-talet och framåt, en isbjörnsfäll på väggen, konstiga trätavlor av Abraham Lincoln, porslinsdockor, spetsgardiner. Breda vita kolonner som bär upp en balkong med de för sydstaterna så typiska gungstolarna. Det är nästan så man väntar sig att Rhett Butler ska kliva upp för trätrappan och göra entré och börja reta upp Scarlett O’Har där bland sammetsmöblerna. I morgon anländer den excentriska ägarinnan från sitt hem i Atlanta, måste fråga henne var hon hittade alla konstiga föremål som hon inrett detta kitschtempel med.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Jag känner mig som Scarlett O’Hara

  1. Vi åkte till naturreservatet intill och frågade i en informationsdesk där de sa att det var enklare att hitta rum i Brevard. Sedan kollade vi med turistinformationen där och detta var det enda som var ledigt den natten. Så egentligen var det ingen alls som sa att det var så fantastiskt som det faktiskt var.

  2. Greger skriver:

    Anna-Lena, vem tipsade dig om detta egenartade hotell? Ska f.ö. bli intressant att läsa fortsättningen ….

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s