Bli din egen Ghosbuster med lite folie och några marshmallows

Be Kind Rewind är kanske inte en film jag väntade mig från regissören till fantastiska Eternal Sunshine of a Spotless Mind från 2004. Det som förenar filmerna är en totalt orginell idé som förvaltas väl. Michel Gondry är fransk musikvideoregissör med en gigantisk produktion på detta området, bl a för Björk. Jag började se Be Kind Rewind av en ren slump på planet till USA i somras och nu ser jag att den även kommit på DVD. Dags för en rekommendation.

Inledningen är osannolik, hysterisk och inte särskilt kul, tyckte jag. Jack Black far runt som en tornado och fäktar med armar och ben, man blir trött. Men sedan tar det sig. Filmer i en hel videouthyrningsbutik har avmagnetiserats. I stället spelar man in nya versioner med små medel som sammanfattar handlingen. De uppfinner begreppet Sweding, att Sweda, och gör remakes på allt från Lejonkungen och Driving Miss Daisy där Jack Black springer runt i klänning och handväska till Ghosbusters med spökjägare med aluminiumfolie på armarna som fjuttar eld på små marshmallowstaplar. Ni hör, det låter inte klokt.

Be Kind Rewind är en hyllning till det taffliga och personliga och till You Tube generationens önskan att skapa något eget. De svenska recensenterna var inte helt lyriska (se t ex Svd och DN). Men det finns en poesi i de små kärnfulla sammanfattningarna av klassiker som ständigt rullar i olika kanaler. Möjligen gör sig filmen också bäst i det mer anspråkslösa DVD-formatet. Fler har börjat Sweda och lägga ut på You Tube (se t ex The Shining). Den som vill kan fuska och plocka in sitt eget foto i remakes på Be Kind Rewinds hemsida.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Be Kind Rewind, Jack Black, Michel Condry. Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s