Svensk schlagers första höger-ironiker?

Noterar att Magnus Nilsson äntligen lyckats bli färdig med Klubb Sunkits nya hemsida. Det tackar vi för. Snyggare och mer lättmanövrerad, och det mesta av de gamla texterna finns där, såvitt jag kan se. Dags att återupptäcka gamla och nya favoriter, med andra ord.

Sunkit-stammisen Fredrik af Trampe, som brukar maila musikupptäckter till folk han känner, hörde just av sig i ärendet Einar Bergh. En tämligen bortglömd operasångare med sinne för humor av det lite udda slaget som var med och drog igång Säffleoperan. Har hört honom förr men uppäcker först nu den lilla mp3-skivan med fem spår som Sunkit delar ut ”för privat bruk”, med de anhörigas medgivande. Dessutom har artikeln om honom genomgått en ansiktslyftning sedan jag sist såg den och fyllts på med mängder av ny information om denne särling. Rekommenderas!

”Svensk schlagers första höger-ironiker”, föreslår Magnus Nilsson och lyfter fram ”En bättre värld”, en uppgörelse med vänsterrörelsen där han låtsas vara vänsterradikal och framför rader som ”Jag får fjång av tvång”. Men Einar Bergh låter sig egentligen inte fångas i några få rader, texterna som skrevs av hans bror sticker av åt många oväntade håll.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Einar Bergh, Klubb Sunkit, Sunkit. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Svensk schlagers första höger-ironiker?

 1. Trampe skriver:

  Jag ser nu att det finns en torrent med Einars låtar uppe (inte lagligt, men herregud, skivorna har ju inte funnits tillgängliga sen 60-talet!). Så man kan ladda ner hela klabbet på: http://thepiratebay.org/torrent/4622049/Einar_Bergh_Kult_Hero

 2. Det förra var till Trampe, förstås.Till Sanna säger jag: Visst.Vi kan väl höras.

 3. Absolut! Har lyssnat på den flera gånger sedan jag fick den från dig och hade en rad i blogginlägget om den som jag tog bort av rädsla för att tvingas maila den kors och tvärs. Kanonlåt! Stort tack!

 4. Sanna skriver:

  Hej!Jag håller på med ett bokprojekt som jag skulle vilja presentera närmare för dig via min mail.susanne.juhlin@hotmail.comJag ska intervjua nio författare och skriva om deras författarskap och processen från att de skrivit kontrakt till att deras bok blivit utgiven. Tänkte ge ut boken på Vulkan. Jag har bett Linda Skugge att medverka, men hon hade inte tid. Trots det fick jag lov att använda någon artikel hon skrivit och halkade in på krönikan ”Är författare idioter?” Funderar på att använda den, men också ha en slags motvikt och då fann jag din sida. Skulle jag kunna använda citat ifrån dig, eller skulle du kunna medverka i boken?Hör av dig så får jag presentera min bokidé mer ingående.Kram!Sanna Juhlinwww.sannajuhlin.webgain.se

 5. Trampe skriver:

  Synd att inte den riktigt HEMSKA ”Fru Mokvist” finns med på EP:n. En låttext som låter som om Henrik Schyffert var upphovsman, 25 år för tidigt.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s