Inga stödpaket när offentliganställda sparkas

Den ekonomiska krisen gör att skatteintäkterna minskar. Det gör att kommunerna skär ner på antalet anställda och minskar servicen. Men när de offentliganställda förlorar jobben blir det inga stödpaket. Kanske för att det handlar om till övervägande delen kvinnor i lågstatusjobb.

Förra veckan presenterade fackförbundet SKTF en undersökning där de frågat kommunalråd i alla kommuner. 6 av 10 kommuner hade redan beslutat om nedskärningar. 4 av 10 hade redan beslutat om att minska antalet anställda. 6 av 10 tror att det finns behov för ytterligare nedskärningar framöver och hela 8 av 10 ansåg att staten måste gå in och stödja i en sådan situation som vi befinner oss i.

Situationen ser likartad ut i resten av Europa. Det framkom i helgen i samband med ett möte som jag deltog i London tillsammans med medlemsorganisationer i Public Service International, PSI. Vi var inbjudna av Kommunals brittiska motsvarighet Unison som också tog med oss på en lång march genom Londons gator tillsammans med ytterligare 35 000 – 50 000 personer (beroende på vem man frågor, polisen eller arrangörerna).

Demonstrationen anordnades med anledning av G20-mötet som pågår i London i veckan och budskapet var ”Put People First”. Förutom mängder av fackliga deltagare, de utgjorde en majoritet, fanns som alltid i brittiska fackliga sammanhang starka inslag av trottar och dessutom ett svart block som skötte sig exemplariskt och inte ens var särskilt maskerade. (På den ena bilden syns Unisons ordförande Dave Prentis. Unisons lila-gröna flagga har förresten färger efter sufragetterna och hör samman med att förbundet, i likhet med Kommunal, har en så stor dominans av kvinnor.)

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i G20, Kommunal, SKTF. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Inga stödpaket när offentliganställda sparkas

 1. Anonymous skriver:

  ”Den ekonomiska krisen gör att skatteintäkterna minskar. Det gör att kommunerna skär ner på antalet anställda och minskar servicen. Men när de offentliganställda förlorar jobben blir det inga stödpaket. Kanske för att det handlar om till övervägande delen kvinnor i lågstatusjobb.”Vilket snack. Den ekonomiska krisen har slagit hårdast mot män så här långt. Det är nämligen män i huvudsak som arbetar i den privata industrisektorn. Angående den offentliga sektorn så är det ungdomar, huvudsakligen springvikarier, som kommer att åka ut med huvudet före. Många har inte hunnit kvalificera sig för a-kassa. Så det blir socialen för dem. Arbetslöshetssiffrorna skjuter i höjden för ungdomar upp till 24 år. Var fjärde är arbetslös och fler kommer det att bli. Som tur är har vi gott om arbetskraft i landet. Vi har släppt in en massa under åren… Hoppas fyrtiotalistsvinen som satt ihop detta sinnesjuka samhällssystem känner sig glada och nöjda nu när barnbarnen får gå arbetslösa. 68:ornas present till oss som är unga. Tack för allt. Ni förstörde landet med ert bjäffs om internationell solidaritet och hjärndöd socialism. Man får buga och bocka och sjunga S(t)ahlins lov.Ska bli hjärtligt skönt att skåda då 68:ornas grepp över sinnena släpper och det börjar föras någon vettig politik här i landet igen. Börja med att ta bort diskrimineringslagarna mot unga i form av LAS på en gång tack!/Förbannad

 2. z999 skriver:

  ”Vid sidan av arbetsmarknadsproblemen finns andra problem skapade av socialdemokraterna. Sedan 80-talet har vi haft en massiv förtidspensionering av människor som har flyttat hit, trots att många av dem har haft arbetskapacitet.”Det där uttalandet är från moderaterna och inte från Sd eller ND. I moderaternas klämkäcka barnsliga värld så är politikerna (sossarna alltså) elaka människor som vill dela ut bidrag och hindra folk från att jobba. Uttalandet kommer från en moderat kampanj som syftar till att avskaffa välfärdsstaten och allt humant tänkande som ingår i den. Många moderater säger rent ut att invandringen måste ingå i det kapitalistiska systemet. Idéerna är förmodligen hämtade från Adam Smith, kapitalismens grundare. Till Adams försvar får man väl säga att han kunde knappast inse dagens extrema utveckling när han talade om det internationella kapitalet.

 3. z999 skriver:

  G, den analysen skriver jag också under på. Sen angående kommunals medlemmar i Sverige som nu kommer att bli av med jobben. Jag tycker att man måste kräva ett ansvar av svenska medborgare över 18 år. Alltså, om man röstar på något av riksdagspartierna så har man inte förlorat jobbet, det handlar mer om att man har sagt upp sig. Samtliga riksdagspartier vill ju ha arbetskraftsinvandring liksom…

 4. Anonymous skriver:

  Det här som vi ser nu är ingen ekonomisk kris, den beteckningen är alldeles för snäll. Det här är början på slutet på välfärdssamhället enligt västerländskt snitt överhuvudtaget. Sverige hör till de länder som ligger sämst till, England har mycket stora problem framför sig. Det här är vad globalisering, den fria rörligheten inom EU och stora folkförflyttningar över hela världen innebär i praktiken. Alla offentliganställda är beroende av att det finns en privat sektor som drar in pengar (friska pengar) genom vidareförädling av material, export, oavsett om det är fysiska varor, turism till Sverige utifrån m.m. osv. Utan denna privata sektor kan det inte finnas en offentlig sektor. Allt den senare behöver måste på något sätt arbetas ihop, det finns inga pengar ”att ta av”. Anledningen till att man vill rädda den privata sektorn med stöd är att det utan den inte kan finnas någon offentlig. Den offentliga sektorn måste skäras ner i samma grad som antalet sysselsatta inom den privata sektorn minskar.Det finns ett problem till, den offentliga sektorn är arbetskraftsintensiv men det är inte den tillverkande sektorn längre i samma utsträckning som när FN bildades. Automatisering innebär att man ersätter människor med maskiner. Man beskattar 2 händer som arbetar, inte maskiner eller produktionen i sig. Sverige har legat längst fram när det gäller detta i årtionden, det försvann ca. 300.000 arbeten inom industrin under 80-talet bara genom automatisering, lägg sen till utflyttning av företag, nedläggningar eller likvidering av företag som har startats av 40 talister som kan ge uppemot 2-300.000 arbetstillfällen till som försvinner inom de närmaste 5-10åren i värsta fall. Då inser var och en att särskilt mycket av offentlig sektor kan det inte finnas kvar. Om man tycker det är ett problem och vill något annat så måste man ta bort skygglapparna och se hur verkligheten ser ut. Att fortsätta som hittills leder ingenstans, man måste våga tänka i nya banor på alla nivåer.De protester som demonstrationer som kommer kan jag känna sympati med men tror tyvärr inte att det leder till något. Det är de oligarkiska globala företagen som kontrollerar mer och mer av världen och dem finns det ingen möjlighet att påverka.mvhG

 5. z999 skriver:

  Först vill jag säga att det var ett bra inlägg, om än väldigt sakligt åt det torra hållet…mer kommer.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s