Ingen samlad polisutredningen kring glasbitar i kyckling

Jag måste peka på två högst anmärkningsvärda saker i samband med de glasbitar i kyckling som hittats på olika håll i landet, hittills 14 rapporterade fall:

1) Det pågår ingen samlad utredning kring glasbitarna i kyckling. Den slutsatsen kan man dra av det som Lars Franzell, informatör vid Södermanlandspolisen, säger i en intervju i Nyhetsmorgon TV4 i morse där även jag medverkade. De utreder det första brottet av det här slaget som anmäldes, vad som hänt på andra håll i landet har han ingen kunskap om, säger han.

2) Säpo har inte kopplats in. Jag påstår det i intervjun och det har stått i flera tidningar, t ex i AB. Men enligt en trovärdig källa som hörde av sig efteråt är detta en missuppfattning. Det är den vanliga polisen som utreder.

Programledarna i TV4 måste ha varit halvsovande som inte hakade på när uppgiften om bristen på samordning kom upp. Men tydligen är det så, bilden bekräftades även av kvinnan på Kronfågel som jag talade med.

En teori om det är sabotage, vilket det ju verkar som, är att det är militanta djurrättsaktivister som ligger bakom. En hel del pekar mot den teorin. DBF, Räddningstjänsten och liknande grupper brukar ta på sig sina attentat. De tar alla chanser att väcka opinion kring sina frågor, att inte ta på sig attentat är att missa den chansen. Dessutom har de aldrig tidigare vad jag vet genomfört den här typen av attentat. Det vanliga är fritagning av djur, även höns från hönserier har fritagits. Sabotage är också vanligt, något som även drabbat hönserier som fått t ex kläckningsmaskiner sönderslagna.

Man kan förstås tänka sig en copy cat-historia där andra än de som började plockar upp en idé och agerar likartat. Men fortfarande kvarstår många frågor: hur kommer de som lägger ut glaset in i fabrikerna, inte bara i Sverige utan även i andra länder? Eller finns det sätt att göra detta utan att ta sig in i fabrikerna? Hur som helst är det utomordentligt egendomligt att Säpo inte kopplats in, om det nu stämmer.

Länkar: Svd rapporterar idag om fler fynd, DN, Aftonbladet, Aftonbladet i går, Expressen/Kvällsposten, Helsingborgs Dagblad, Sveriges Radio Örebro, Coop informerar om nya fall, tidskriften Fjäderfä, Åsikter om allt och massor av andra bloggar – alla vet ungefär lika lite som jag om vad som ligger bakom.

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i djurrättsaktivister, Kronfågel, kyckling, Säpo. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Ingen samlad polisutredningen kring glasbitar i kyckling

 1. Dexter skriver:

  Ja, i mitten av 90-talet rörde det sig dels om en definierad grupp, dels fungerade även den internationella standarden med krav på tre av fyra uppfyllda kriterier och inget annat.Och nej, DBF är inget ”nätverk”. DBF är ett namn man kan använda om man utför en aktion som uppfyller minst tre av fyra kriterier, that’s it. Så är det (och har varit) i Sverige såväl som i utlandet. AFAs struktur skiljer sig helt från DBFs icke existerande struktur. Fråga Säpo.

 2. DBF har åtminstone varit en organisation också. Med en ledare som kallade sig Emilie E:son. Det är några år sedan som hon syntes i medierna. Idag framstår väl DBF som ett nätverk precis som många andra liknande grupper. Även om namnet precis som AFA och andra liknande begrepp kan användas även av den som känner med saken utan att ha kontakt med resten i nätverket.

 3. Dexter skriver:

  Vad du skrev nu och vad du skrev i bloggen pekar på att inte du heller vet vad DBF är. Hade inte du skrivit en bok om aktivister?DBF är INTE en grupp eller organisation, DBF är ett aktionsnamn man kan använda för en aktion som uppfyller tre av fyra kriterier. Uppfyller aktionen inte dessa tre kriterier är det inte en DBF-aktion. Om det var djurrättsaktivister som lade glas i kycklingen var det per definition inte en DBF-aktion.Räddningstjänsten sysslar med civil olydnad: de gör vad de ska och väntar sen på polisen. Har sina bilder publicerade på webbsidan. Borde väl vara vad som främst talar emot den organisationen. Som ju faktiskt ÄR en organisation, till skillnad från DBF.

 4. Vet inte varför jag måste försvara något jag inte sagt. Jag har påpekat hela tiden att det här avviker mycket från sådant som brukar göras under namn som DBF t ex (det är ju fler som använder namnet än organisationen). Fritagningar och skadegörelse är brott man kan förvänta sig. Inte det här, har jag svarat. Dessutom har ingen tagit på sig brotten, det liknar inte heller DBF och Räddningstjänsten.

 5. Dexter skriver:

  En DBF-aktion syftar aldrig till att skada någon, vare sig mänskliga eller icke mänskliga djur. Det vet du väl, Anna Lena. Sprid inte fler villfarelser kring aktionsnamnet DBF än vad folk i allmänhet har.

 6. z999 skriver:

  Anonym:”fascisterna sitter som vanligt och göttar ner sig i spekulationer om terrorvänstern…”Räknas jag bland fascisterna också? Jag tror inte att det är ”terrorvänstern” i det här fallet.

 7. Anonymous skriver:

  Anna Lena och fascisterna sitter som vanligt och göttar ner sig i spekulationer om terrorvänstern…

 8. Ma skriver:

  Man kan fråga vad som är syftet med denna ”glasterror”. Vad vill de som gör så ? Vad vill de uppnå och varför? Var är det för syften som får dem att agera på detta vis? För att det är organiserat på något vis är jag övertygad, men jag kanske har fel?…

 9. Det finns ju flertalet exempel när media tyckats presa polisen framför sig. Ibland med bra resultat, ibland mindre resultat.Men man kan nog också tänka att denna situation kan skapa en viss ovilja hos SÄPO, att de inte vill ge bilden av att de faktiskt lyssnar på tex våra tidningar.

 10. Men så bra då att de äntligen har reagerat. För tydligen var Säpo inte inkopplat ännu förra veckan när det stod så i AB enligt en mycket säker källa. Kan inte låta bli att tro att lite medietryck gjorde susen, men det kanske är att tillmäta medierna för mycket makt. Eller vad tror ni?

 11. Jonas Morian skriver:

  På Ekot uppges det nu att Säpo bekräftar att man nu bistår polisen i Södermanland i utredningen om glasbitar i kyckling.

 12. Usch vilken otrevlig historia, måste vara riktigt sjuka psykopater bakom. Får väl se det som ett bevis i det riktiga i vegerarianismen.

 13. z999 skriver:

  Man låter alltså byråkratin och normala regler styra trots att det är en onormal situation.Jag tror inte heller att det är någon grupp från vänsterpöbeln, jag tror mer på att det är inriktat på att skada människor och skapa panik.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s