Aftonbladet kartlägger extremvänstern

I gårdagens Aftonbladet finns en granskning av svensk extremvänster. Den visar att många som deltar är unga kvinnor och AB kartlägger särskilt en krets av tre unga kvinnor i organisationen Revolutionära Fronten som ligger bakom flera våldsdåd.

Mycket i artikeln känns vagt och baserat på lösa källor, jag som skrivit mycket om detta vet förstås hur svårt det kan vara att få fram information. Men det är lovvärt att man försöker och möjligen är det en trend att extremvänstern allt mer hanteras på det här sättet och inte som förr då man ofta urskuldade aktiviteterna. Det är bra att AB tar upp frågan och det har ju hänt en del på sistone som gör det särskilt angeläget.

Bilden man får av den här artikeln stämmer väl med vad som tidigare skrivits, många av de som deltar kommer från välordnade hem och det är inte ovanligt att föräldrarna har hög utbildning. En förälder beskriver sin dotter som ”varmhjärtad med stort rättspatos”. Vad är det som går snett när detta rättspatos leder till våld? Det talas i artikel om grupptryck, och det är säkert en av förklaringarna. Men säkert inte den enda.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Aftonbladet, extremvänstern, Revolutionära Fronten. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Aftonbladet kartlägger extremvänstern

 1. Oavsett om man tycker om SD;s parti så tycker jag att det är höjden av skam, att skränande och gapiga demonstranter kan störa då ett folkvalt parti ska föra fram sitt politiska budskap. Alla partier har tidigare haft sina torgmöten under ganska lugna förhållanden. Dessa protester är inte bara ett hån mot SD och dess ledare utan framförallt odemokratiskt mot SD;väljarna. Heder åt Janne Josefsson som i Debatt nyligen kritiserade VÄNSTERVÅLDET.och det var makalöst när denna invandrarekvinna i Jönköping kritiserade Janne Josefsson efteråt. Detta odemokratiska vänster-våld mot folkvalda politiker måste stoppas omedelbart. Vänligen, Eivor Lundgren

  .

 2. Anonymous skriver:

  Samhället har bestämmt att högern är värre än vänstern.Och det beror på att högerextrema inte tror på demokrati.Demokrati är idag vad kristendomen var förr i tiden.

 3. Får kolla domen men är man 25 borde man förstås vara vuxen.Men de artiklar jag läste var absolut inte hyllande, tvärtom.Har för mig att jag läste något om opolitiska domar men då måste jag gå tillbaks till de klipp som jag sparade. Vad händer med överklagandet av övergreppet på Kinnunen? Det lär väl ta tid antar jag.

 4. Anonymous skriver:

  Anna-Lena: Jag har läst förundersökningen, finns på politisktinkorrekt.wordpress.com.Att tala om att man tar särskild hänsyn till deras ålder är ju fånigt med tanke på att en av gärningsmännen är en flerfaldigt dömd kvinna på 25 år med ett barn(fd sjuksköterskestudenten). När är man vuxen tycker du?Vad i Aftonbladets "granskning", jag tycker ordet "hyllning" ligger närmare till hands, var negativ?Deras opolitiska brott togs ju inte upp alls. 25-åringen dömdes för ytterligare ett fall av grov misshandel som var helt opolitiskt. Det nämnde man inte alls.Ser gärna dina synpunkter på ovanstående.

 5. Fast nog var väl bilden av tjejerna väldigt negativ, det måste man väl ändå säga. Har inte kolla deras bakgrund specifikt men har du fakta som domar och annat är jag förstås alltid intresserad. Sedan är det ju så att tidningarna ligger lågt med upplysningar om personer som är väldigt unga och ostraffade så i den mån det handlade om sådana brukar man skriva rätt knapphändigt. Vilket jag tycker är bra. Det försöker jag alltid att göra även om det rör sig om nazister och extremister av andra slag.

 6. Anonymous skriver:

  Jag tycker Aftonbladets granskning av de tre dömda kvinnorna för SD-misshandeln var undermålig. Förutom rena faktafel som att tex en av dem inte är sjuksköterska utan sjuksköterskestudent (numera fd då hon stängts av av Gbg Univ) så var den väldigt skönmålande kring deras personer med beteckningar som pålästa, kunniga, varmt hjärta osv. Man utelämnade dessutom flera andra brott, både tidigare men också i samband med rättegången. Att deras våldsbrott och brott ofta drabbar vanliga människor i helt opolitiska sammanhang.Ledsen att säga det men några av Info14s artiklar i ärendet har varit bra mycket mer sakliga, analytiska och opartiska än Aftonbladet.

 7. Asdor skriver:

  Att man ens snackar om vänsteraktivister? Det går inte ens att jämföra deras brott med de som skedde bland nazisterna innan uthängningarna som skedde. Vänstern har inte haft mord, bankrån, terroristgrupper, bilbomber mot journalister, avrättningar osv osv. Vi är 100000 mil därifrån bara idag.

 8. Jag tror ju inte att det är just Nationell Idags förtjänst. Snarare att det hänt en massa saker, domen efter överfallet på Kinnunen med flickvän m m, som fått medierna att inse att de borde genomföra en granskning. Inte den första, inte den bästa, men ytterligare en som rätt mycket bekräftar det som tidigare sagts.Jimmy har förstås rätt i att i grunden finns en antidemokratisk ideologi

 9. Fosterjordnära skriver:

  Kanske kommer en lista på mittuppslaget med bilder på "Sveriges farligaste vänsterextremister?". Likt den Expressen hade om "högerextremister" för att antal år sen.Kan Nationell Idag haft en viss effekt på samhälls och nyhetsrapporteringen mån tro?

 10. "Vad är det som går snett när detta rättspatos leder till våld? Det talas i artikel om grupptryck, och det är säkert en av förklaringarna. Men säkert inte den enda. "Givetvis inte, den största boven i dramat är ju givetvis den antidemokratiska ideologi och filosofi de företräder med sina dåd.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s