Sd har bruna rötter, det har betydelse för partiets politik

Önskar att jag fått sätta rubriken, eller skickat ett eget förslag. Det blev väl tillspetsat. Men den som läser artikeln som jag och Mats Wingborg publicerat på Newsmill förstår förhoppningsvis vad vi menar: att SD har helt andra och mer bruna rötter än Dansk Folkeparti och Fremskrittspartiet t ex och det har betydelse för hur partiet agerar idag.

SD har färdats betydligt längre från sina rötter än t ex brittiska BNP och tyska NDP som vi jämför med. Men det som finns kvar är i hög grad tanken om att människovärdet bygger på etnicitet. Populistpartier kan kritisera invandringen och andra kulturer och religioner utifrån skilda utgångspunkter som kvinnosyn, intolerans, brottslighet etc. Men de har inte samma genomgripande syn på att samhället bör vara så homogent som möjligt och bygga på etniska svenskar och det som förmodas vara deras gemensamma värderingar (i sig en intrikat konstruktion som även SD har svårt att förklara på något trovärdigt sätt).

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i BNP, NDP, Newsmill, sd, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s