Nej, svartlistad är jag inte

Det florerar rykten om att jag skulle vara svartlistad av SD, men vad jag förstår är detta klart överdrivet. Uppgiften nämndes i en intervju i Nyheterna Stockholm/TV4 med Robert Stenkvist i SD som inte ens var säker på mitt namn (Anna-Lotta Lodenius!) trots att han endast kunde komma på två journalister han ogillar (den andra är Lena Sundström). Det har tydligen förekommit vissa diskussioner om svartlistning av journalister inom SD Stockholm. Men det rör sig om rekommendationer, inte påbud.

På senare år har ingen inom Sverigedemokraterna någonsin tackat nej till en intervju. Jag behandlar sverigedemokrater som alla andra, den som vill får kolla sina citat, jag berättar öppet vad jag använder uttalanden och information till etc. Ber någon mig att inte skriva så låter jag oftast bli (vilket hänt ett antal gånger). Undantaget skulle väl vara om det som sägs har ett oerhört stort allmänintresse. Jag har ingen känsla av att det finns något utbrett missnöje med det som jag skriver om partiet. Inte mer än det gör med medierna i allmänhet i alla fall.

Skulle det bli så att jag svartlistas av SD säger det mer om SD än om mig. Om ett parti i Sveriges riksdag säger nej till att tala med vissa journalister visar det tydligt vilken inställning partiet har till demokrati och yttrandefrihet. Jag tror SD:s ledning inser det och slår en signal till Robert Stenkvist om de inte redan gjort det.

Se även: Robert Stenkvists kommentarer efter inslaget finns på Dissidenten Stenkvist, Tommy Hansson anser att jag är ”snäppet mer seriös än Sundström”, vet inte om jag ska vara stolt över det?, Lena Sundström kommenterar detta i en kort (mycket kort skulle jag säga)i en intervju som också sänts i TV4 Stockholm, Politiskt inkorrekt länkar till TV4-inslaget och har fått ett femtiotal kommentarer på detta.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Lena Sundström, SD, sommar-Sverige. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Nej, svartlistad är jag inte

  1. fredrik skriver:

    Tänk den som ändå var Per Poppis!

  2. Trevligt, även om ditt resonemang knappast gör dig per poppis på socialism.nu.

  3. Det står självklart vem som helst fritt att bli intervjuad eller tacka nej till att bli intervjuad av mig. Det jag, och många med mig verkar det som, är kritiska till vore väl om ett parti utfärdar en bannbulla mot enskilda journalister. Vilket vad jag förstår ännu inte skett (men diskuterats i Stockholmsavdelningen av SD).

  4. Roger Svensson skriver:

    Nu kan man ju diskutera det kloka i att ”svartlista” vissa journalister, men hur man kan se det som någon som helst inskränkning i, eller ”hot” mot, yttrandefriheten eller demokratin övergår faktiskt mitt förstånd. Det står ju var och en fritt att vägra intervjuas av Anna-Lena Lodenius, eller någon annan journalist, utan att det på något sätt är en inskränkning av journalistens yttrandefrihet eller någons ”demokratiska rättigheter”!

Kommentarer är stängda.