Förbud mot heltäckande slöja en dålig idé

Så körs de då ytterligare ett varv på diskussionerna kring förbud för heltäckande slöja vid utbildningar. Overkill, var en kommentar jag såg. 100 personer lär bära det totalt i landet. Erik Ullenhag är inte främmande för att ändra så väl diskrimineringslagen som skollagen och högskoleförordningen för att få igenom ett förbud. Vet inte om jag missförstått ordet liberal, men antar att det är han som gjort det. Folkpartiets syn på integrationsfrågor fortsätter att vara ett sorgligt kapitel.

Nej, jag  tycker inte heller det verkar någon bra idé att ha barnskötare som inte visar ansiktet. Barn måste kunna tolka vuxnas ansiktsuttryck. Men lösningen ligger inte i att stifta lagar som är så specifika och omfattar så få. Det finns redan ett förbud mot att skyla ansiktet och ha maskering vid demonstrationer, vet inte hur ofta det används och jag är inte säkert på att det heller behövs. Slöjförbud blir bara ännu lag som stiftas av opportunistiska skäl för att sätta åt vissa grupper. Likhet inför lagen betyder i så fall förbud för alla att skyla ansiktet, av alla skäl vi kan komma på, om vi nu tycker det behövs. Alla eller ingen.

Av samma skäl tycker jag den skola som förbjöd killarna att ha keps men låter tjejerna har slöja gör fel. Är det en sådan katastrof att ha keps, en gammal lärarkäpphäst vars bäst-före-datum är passerat. Fokusera på något viktigare.

Jag tror ju snarare att man ska styra så lite som möjligt och hantera problemen som uppstår i en praktisk kontext. Tjejen med niqab som det handlade om i det fall som DO tittat på fick inte praktikplats och kunde därmed inte avsluta sin utbildning. Jag utesluter inte att någon annan hade kommit på att niqab är rätt opraktiskt i lekparken under utbildningstiden. Jag gissar att det förekommer att elever nekas praktikplats av andra skäl för att de bedöms olämpliga som förebilder, kan tänka mig att det är betydligt vanligare än att de avvisas på grund av heltäckande slöjor Men det kan väl få vara upp till den enskilda föreståndare som anställer att avgöra, när det fungerar och när det inte gör det.  Det kanske finns tjejer som kan tänka sig att inte ha detta obekväma klädesplagg ibland, t ex. Varför stänga dörren för möjligheten att föra en dialog?

Se: Svenska Dagbladet Aftonbladets ledarsida, DN.s ledarsida, mer Svd, Sveriges Radio om kritik mot DO:s långa utredningstid, Nyheter 24

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i diskrimineringsombudsmannen, DO, heltäckande slöja, niqab. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Förbud mot heltäckande slöja en dålig idé

  1. Anonymous skriver:

    Att man byter land kan vara en sak. Men hur en starkt troende muslim vill bo i ett kristen sekuliserat land övergår mitt förstånd. Det finns ju flera rika arabländer att söka sig till i första hand.

  2. ionize skriver:

    Går själv lärarutbildningen, och som du säger, om de stoppas under praktiken av att deras mentorer eller föreståndare inte ger studenten en rekommendation så lär ju studenten själv istället inse att det är helt upp till henne att besluta om detta är en god idé. Bär heltäckande slöja om du vill, men räkna inte med att det kommer att accepteras i utbildningen. Samma sak med studenter som kommer till sin praktikplats iförda full teatermundering (gothare/synthare antar jag ligger närmast till hands). Det finsn inget som förbjuder bärandet av denna utstyrsel, men det kan förhindra den rekommendation som behövs för att man ska få sin utbildning slutförd. På så sätt borde det ju lösa sig av sig självt. Ett problem skulle väl dock kunna vara om personen i fråga förskaar sin utbildning för att istället få bära sitt plagg, då risken blir att dessa personer istället söker sig till arbeten där sådana etikettregler inte finns, vilket tyvärr då skulle kunna innebära ökad segregering inom arbetslivet.Det är en svår diskussion, men jag håller helt med dig.

Kommentarer är stängda.