Silivas pappa och nazismen

Idag visade TV4:s Kalla fakta första delen av två om Drottning Silvias familj och nazismen. Reportrarna Mats Deland och Fredrik Quistbergh har granskat fadern Walther Sommerlath och hittat dokument som visar att han bland annat tog över företag av judar som inte längre fick äga sådana. Fabriken blev under Walther Sommerlaths ledning en del av den tyska krigsindustrin.

Vi är nog många som känt till både Kungens och Drottningens familjebakgrund och alla rykten om hur deras föräldrar haft anknytning till Nazi-regimen i Tyskland. Det har ju dessutom förekommit en del uppgifter tidigare i medierna kring detta. I Kungens fall handlar det bland annat om hans mor Sibyllas ”tyskvänlighet” och framför allt hans morfar Karl Edvard av Sachsen Coburg som bidrog till att nazifiera det tyska Röda korset som han var ordförande för. Samt i viss mån Kungens far Gustaf Adolf som dog 1947 i en olycka (ska t ex ha prenumererat på en nazistisk tidskrift). Det kan tyckas upprörande, och i en tid när kungligheter är högvilt dras allt möjligt upp.

Jag har alltid tänkt att man inte kan anklaga vare sig Kungen eller Drottningen för vad deras föräldrar hade för sig. Därför har jag inte gått vidare på de ganska vaga uppgifter som jag själv haft att tillgå (och jag är verkligen republikan om nu någon undrar, min känsla för kungahuset är obefintlig, konstig konstruktion som gärna får avskaffas vad mig anbelangar). Siliva föddes 1943 och var således 2 år när andra världskriget tog slut. Förmodligen visste inte ens hennes äldre bröder särskilt mycket om vad deras far hade för sig, det framgår för övrigt av intervjun med brodern i reportaget. Men en intressant och förfärlig historia är det förstås, även om jag tycker man hade kunnat dämpa sig lite vad  gäller utfallen mot Siliva.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i kungafamiljen, nazism, Siliva, Walther Sommerlath. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Silivas pappa och nazismen

  1. Anonymous skriver:

    Tänk om någon kunglighet i Sverige skulle vilja gifta sig med en ryss.Och det visar sig att ryssens föräldrar varit med i kommunistpartiet. Vad gör vi då?Anklagar kungahuset för att vara kommunister? Tvingar kungahusets medlemmar ta avstånd från kommunism? Fast då begår dom ju ett politiskt uttalande. I ärlighetens namn så får man inte glömma att svenska kungahusets medlemmar är släkt med de tyska.Monarkierna i Tyskland störtades 1918. Och man kan väl inte begära att kungligheterna skulle tycka det var bra.Och kommunister har alltid varit mer negativa till monarki än vad nazister är. Även om Hitler inte vill ha monarkin tillbaka så var det heller ingen förföljelse av prinsar och prinsessor. Även om en och annan blåblodig hamnade i kz-läger.Svenske kungen var ju en av dom få som sagt till Adolf att han ogillade antisemitism. Och det gjorde ingen svensk demokrat oavsett färg.

  2. Jag har tittat lite snabbt på din blogg, verkar ytterst komplicerat. De hänvisar till att de aldrig lämnar ut sådana uppgifter så möjligen har det ingenting med just ditt fall att göra. Ni som är intresserade får gå in och läsa och försöka avgöra själva vad ni tror om detta.

  3. Anonymous skriver:

    Hej Anna-Lena, har själv under 5 år granskat ett ärende ang. ett brott som skulle rendera ett straff på 6 år. En mycket obehaglig plundring på över 60 miljoner. Har ett antal gånger kontaktat kungahuset då de sitter inne med information, men som vanligt "locket på". Läs mer http://www.rättsröta.se/blogg

Kommentarer är stängda.