Tage Danielsson, ständigt lika aktuell

Vi är nog många som tänker på Tage Danielsson i dessa dystra dagar, när bilderna från Japan väller in i TV:n. Hur är det möjligt att de kunnat bygga över 50 kärnkraftverk i detta lilla örike där man dessutom vet att det finns risk för jordbävningar? Ett land med otroligt hög befolkning och inga egna naturliga energikällor som hamnar i valet mellan oljeberoende, med de ekonomiska och politiska konsekvenser som det medför, eller kärnkraft. Kärnkraften blev en förutsättning för tillväxt, men nu raseras allt. Vårt alltför stora energiberoende kan knappast illustreras på ett mer tragiskt sätt. Tage Danielssons ord efter haveriet i Harrisburg känns länge sedan, och ändå har vi ingenting lärt.

Såg någonstans att den förmodade S-ledaren Håkan Juholt tydligen är en vän av kärnkraft. Där vinner han inga poäng hos mig. Annars har han väl skött sig hyfsat hittills, men det ska bli spännande att se vad han tycker också, vilken politik det blir. Att han har humor och självdistans är en bra början, och att han har en kulturkonsumtion som sträcker sig förbi Elvis och Bruce Springsteen (se HD) känns också positivt. ”Fanny och Alexander” är ett gott val för bästa film (Maud Olofsson tycker att ”Såsom i himmelen” är det bästa hon sett, se Svd, där går en avgrund mellan henne och mig!).

Annonser

Om annalenalod

Journalist och författare, specialiserad på politiskt våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten, skriver även om bl a högerpopulism och terrorism.
Det här inlägget postades i Håkan Juholt, Japan, kärnkraft, Socialdemokraterna, Tage Danielsson. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Tage Danielsson, ständigt lika aktuell

  1. Det var ju verkligen rätt olika filmer som du valt. Om vi tar Hasse och Tages filmer så är ju både Picassos äventyr och Äppelkriget fantastiska, andra är mer ojämna men bitvis jättebra. Ingmar Bergman har jag ärligt talat rätt svårt för, både som person och många av hans filmer. Fast Fanny och Alexander är ju magnifik. Senaste bra svenska jag såg var I rymden finns inga känslor.

  2. Anonymous skriver:

    Vad har du för favorit film? Svensk sådan?När jag fått frågan om en svensk film brukar jag dra till med Sjunde inseglet!När det gäller humor så gillade jag varan-Tv. Hipp hipp var kul förut.

  3. Jag tycker tvärtom att Tage är lika aktuell som någonsin, det är inte allt förstås som överlevt tidens tand, men väldigt mycket.

  4. Anonymous skriver:

    Tage D har aldrig varit min favvo.Det var för mycket pekpinnar i hans humor. Och jag gillar inte när folk säger åt mig hur jag ska leva. Det blir också en slags nedvärdering av människovärdet och humanister som Tage anses vara förmer på ett moraliskt plan.Kärnkraft är skit. Har en och annan bekant i Japan som jag inte vet lever eller inte.

  5. Noll har dött och noll kommer med största säkerhet att dö av detta kraftverkshaveri. Och samtidigt dog 10000 av naturkatastrofen, dör samma mängder av diktatorns våld i Libyen. Vidare dör ofta 10000-tal i vattenkraftsolyckor och 200 000 i en enda sådan olycka i Kina. Några 10-tals har dött i vindkraftens olyckor i Europa. (Snart lika många som de 56 i Tjernobyl?)Intressant nyhetsvärdering ni i vänstersekten har (men du släpper nog inte fram denna kommentar).

Kommentarsfältet är stängt.