Än är inte loppet kört för Berlusconi

Snaran dras åt kring Berlusconi, som för första gången står anklagad inför en domstol för handlingar som han utfört personligen, inte för verksamhet i olika företag etc. Nu handlar  det om maktmissbruk och sex med minderårig. Men man ska nog inte vara för säker på att han fälls, nyss meddelades det att rättegången skjuts upp (se TV4 och Ekot). Tydligen handlar det om rent formella saker, som om det är rätt instans som målet n u ligger i (för tillfället domstolen i Milano).

Berlusconi har ju som bekant lyckats krångla sig ur många processer tidigare, ofta genom att få till stånd förändringar av lagstiftning, förkortade preskriptionstider etc. En  genomgång av hur detta varit möjligt hittar man i Kristina Kappelins utmärkta bok ”Berlusconi, italienaren”.

Att Berlusconi också är mediemogul har en betydelse för allmänhetens bild av rättsliga processer kring hans person. Erik Gandini, som gjorde dokumentärfilmen ”Videocracy” om Berlusconis medieimperium, säger till SVT Rapport att Berlusconi lyckats ändra italienarnas moraluppfattning.

Hans medier arbetar stenhårt med att normalisera hans beteende: att det är okej att gilla små tjejer och att tjejer ska vara avklädda i tv. Nu skämtar hans tv-kanaler om åtalet och kvinnoaffärerna. På så vis tar de bort allvaret totalt. Det är en mycket medveten taktik.

Ett av de intressantaste kapitlen i Kristina Kappelins bok är det som handlar om kvinnornas ställning i det italienska samhället och den enorma bristen på jämställdhet. Berlusconis mansgrisiga framtoning måste ses i ljuset av detta.

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Högerpopulism och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s