Missnöje med SD-ledarnas höga löner

Jag har inte tidigare kommenterat förra veckans nyhet om missnöjet som växer inom SD med ledningens höga löner. Först hette det att halva kommunföreningen i Jimmie Åkessons hemstad Sölvesborg i Blekinge hade lämnat partiet och andra kommunföreningar  väntades följa efter.  Uppgifterna visade sig senare vara något överdrivna, och tidningen Expo som först skrev om bråken har backat och erkänt att man publicerat felaktiga uppgifter (Expo1,Expo2, Expo3). Tydligen rör det sig framför allt om föreningen i Karlshamn som tappat en del medlemmar.

SD:s representanter i riksdagen tjänar som alla de övriga 56 000 kronor i månaden. Men därutöver uppges Jimmie Åkesson ha ett extra arvode från partiet på 36 000, alltså en månadslön på 92 000 kronor. Partisekreteraren Björn Söder uppges ta ut 24 000 kronor av partiet vilket i så fall ger en månadslön på 80 000. Samtidigt som många i partiet arbetar helt ideellt.

Versionerna av vad som verkligen har hänt och hur många som lämnat partiet går isär. Jag har inga detaljer kring detta, men är inte direkt förvånad om det visar sig att det finns partimedlemmar som tycker att sådana lönenivåer (om de stämmer) sticker i ögonen. Redan 56 000 i månaden är en hög lön för de flesta.

Även innan SD hamnade i riksdagen fanns en missnöje med växande klyftor mellan lokalavdelningarna och partiets ledning. Det lär knappast ha minskat sedan ett antal av partiets representanter upphöjdes till riksdagsmän. Det är väl därför Rickard Jomshof,tidigare i Karlskrona fullmäktige, varit så angelägen om att korrigera uppgifter i det här fallet. Men någon korrigering av uppgifterna om lönenivåerna i partiet har jag ännu inte sett.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Sverigedemokraterna och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s