Nationaldag, nej tack!

Att vi får en nationaldag nu, och inte 1880 eller 1913, är en ren parodi. Har inte sett nyheterna ikväll men är säker på att de hade ett inslag om hur förtroendet för kungahuset påverkar vårt nationaldagsfirande (påpekade dottern på väg hem från middag på lokale greken, antar att hon gissade rätt). Monarkins kris är bara en av många anledningar att tycka att Sverige inte är så speciellt. Så ser det ut överallt i den mån kungahusen överlevt, ett öppet och modernt samhälle kräver andra samhällsskick.

Försommaren är lika ljuvlig här som på andra håll, och vi kan älska Sverige utan att tycka att Sverige är bättre än något annat land. Bara för att vi bor här, det duger gott.

Vad ska vi med nationaldagen till? Vi har ju midsommarafton, t ex. Man kan spela följande melodi som handlar om allt det som inte är unik för Sverige (som min vän M så riktigt påpekar). Gröna skogar, himmel blå, förälskade par och kyrkklockor… Leve Sverige, ner med nationaldagen!

Om annalenalod

Journalist och författare, specialiserad på politiskt våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten, skriver även om bl a högerpopulism och terrorism.
Detta inlägg publicerades i Musik och märktes , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Nationaldag, nej tack!

 1. skaraborg76 skriver:

  Folklig förankring? Ja men det har ju varit fult att vara stolt över att vara svensk så förankring ska man nog tala tyst om. Att vi fick nationaldag var ju bara för att man skulle ta svenska flaggan från nazisterna!
  Ungefär som när Stalin öppnade kyrkorna i Sovjet när tyskarna anföll.

  Tror inte det blir fred på jorden bara för att man skrotar nationalstater och försöker få bort alla nationella, religiösa och kulturella särarter.
  Globalisering och demokrati är inte lösningen på alla problem.

  Anna Lena, demokrati är inte en religion och deklarationen om de mänskliga rättigheterna är inte 10 guds bud!

 2. annalenalod skriver:

  Det är du som är inskränkt som tycker att kultur har något med nationsgränser att göra. Jag är absolut för att bevara kulturarvet men bevare mig för en nationaldag som pådyvlas oss uppifrån och som saknar all folklig förankring.

 3. Jörgen Dahlsjö skriver:

  Är du frisk? Visst fan är det viktigt att bevara det som är vårt kulturarv och det som gör oss till människor värda att leva inom dessa gränser och kalla oss ett med detta land.
  Passar inte galoscherna så flytta för fan till nåt annat land som inte värnar om sina egna och landets väl!

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s