Fremskrittspartiet går mot ett katastrofval

Det ser ut som om Høyre (Norges motsvarighet till moderaterna) segrar i de norska lokalvalen. Även Arbeiderpartiet går enligt prognoserna kraftigt framåt (i kölvattnet av det som hände i Utöya man kan tänka). Fremskrittspartiet däremot kommer att backa rejält enligt de resultat som var klara sent på måndagskvällen (Se DN).

Man kan förstås spekulera i orsaker, och det är väl inte otänkbart att Utöya/Oslo-attentaten också ligger bakom Fremskrittspartiets ras. Framför allt vill väljarna ha trygga traditionella alternativ i en orolig värld. Att Anders Behring Breivik varit medlem i Fremskrittspartiet är väl inte heller direkt någon fördel för partiet. Det är möjligt att partiet hamnar så lågt som 10-12 procent, en minskning med åtminstone 5 procentenheter (vilket kan jämföras med nästan 23 procent i senaste stortingsvalet). Valdeltagandet uppges ha varit exeptionellt högt.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Anders Behring Breivik, Högerpopulism, terrorism och märktes , , . Bokmärk permalänken.