Kan man förstå en självmordsbombare?

Det är en svår balansgång mellan att försöka förklara något och att rättfärdiga det som hänt. Det finns inga ursäkter för att någon försöker ta livet av en massa oskyldiga människor. Däremot kan man försöka teckna bilden av det som hände och ge pusselbitar som möjligen kan ge en bakgrund till varför det kunde hända.

Det har varit ovanligt  tyst om processen efter bomben på Bryggargatan i Stockholm i december förra året och vem gärningsmannen Taimour Abdulwahab var. Igår sände Kalla fakta i TV4 ett reportage av Magnus Wennerholm. Vi var båda med i TV 4 Nyhetsmorgon i morse för att prata om detta. Jag tycker fördelarna med reportaget framförallt är att man kommer gärningsmannen lite närmare, många av hans vänner framträder och berättar om hur en ganska välartad kille utvecklas till en hårdför islamist. Jag tycker Magnus lyckas teckna en mångfacetterad bild både av samhället och gärningsmannen.

Idag skriver SvD/TT att Taimour Abdulwahab försökte utlösa bomberna flera gånger, men att detta misslyckades. Artikeln bygger på uppgifter från Nasserdine Menni som är misstänkt för finansieringen av dådet och som greps i Skottland i mars. Han åtalades igår och förhandlingarna i målet mot honom upptas den 18 januari 2012.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i terrorism och märktes , , . Bokmärk permalänken.