Hur kunde polisen missa den tyska nazistsekten?

Avslöjandena om den hittills okända tyska nazistsekten Nationalsocialistiska underjordsrörelsen är förstås en stor nyhet i Tyskland. Gruppen tros ha mördat inte mindre än åtta utlandsfödda butiksägare och gatuförsäljare under en period på tio år. Dessutom misstänks den för mordet på en kvinnlig polis 2007. Gruppen dödslista bestod totalt av hela 88 personer, ett magiskt tal i nazistiska kretsar (H är åttonde bokstaven i alfabetet, HH blir Heil Hitler).

Det började med ett rån i början av november. Rånarna flydde till en husvagn, men när de insåg att de skulle åka fast tog de sina liv och försökte elda upp husvagnen. Ungefär samtidigt sprängdes en lägenhet i hyreshus i östtyska Zwickau. Polisen upptäckte ett samband mellan dessa händelser och hittade en rad bevis för inblandning i många grova brott, bland annat vapen. En kvinnlig medlem har överlämnat sig själv till polisen som även gripit en fjärde person.

Nu undrar många om sekten haft stöd av mer kända högerextremistiska organisationer som NDP. Ett rykte säger att kvinnan rapporterat till den tyska säkerhetspolisen, frågan är varför polisen inte upptäckt gruppen vars medlemmar gick under jorden redan i slutet av 90-talet. Allt detta sker, märk väl, i ett land där rasistiska organisationer är förbjudna. Men få grupper förbjuds, vilket oftast beror på att de lyckas balansera på gränsen för en förbjuden retorik (som i fallet NDP). I andra fall förmår grupperna uppenbarligen att hålla sig dolda, och att en grupp klarat det under en så lång period som tio år är förstås anmärkningsvärt.

En tanke är att det krävs få människor för att åstadkomma stor skada och att det snarare är en fördel att få är inblandade om man vill undvika uppmärksamhet. Vänsterextremisterna i danska Blekingegadebanden rånade banker och postkontor i åratal. Anders Behring Breivik var i praktiken ensam om sina förberelser, och i den mån han läckt någon information verkar ingen ha trott honom. Just nu är det väldigt lugnt på nazistfronten i Sverige. Det betyder inte att det inte finns några nazister, och inte heller att de som finns lever ett laglydigt liv. Samma sak kan hända i Sverige, eller var som helst.

Läs: Expressen/Kvällsposten, Ekot, DNSVT, Norrköpings Tidningar, Sydsvenskan, Hamburger Abendblatt, Der Spiegel,

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i nazism och märktes , . Bokmärk permalänken.