Vem var Stieg Larsson?

Gårdagens reportage om Stieg Larsson i K-special SVT handlade inte om arvstvister och bråk, familjen syns inte mycket av. I stället har Karin Swärd försökt berätta mer om människan Stieg, hur han fungerade som anställd, vad de andra på Expo tyckte om honom som chef etc. Tonen är lågmäld, men jag tycker hon kommer honom ganska nära.

Många av de som uttalar sig har inte tidigare ställt upp på intervjuer kring detta, vilket väl inte direkt gäller mig. Däremot tycker jag att hennes frågor gör att även jag får säga en del som jag inte tidigare brukar berätta. Möjligen kände jag när jag såg reportaget att jag fick väl mycket plats, det var ju ändå en begränsad period på några år som vårt samarbete sträckte sig över och många andra saknades som känt honom under stora delar av hans liv.

Vänner till mig som umgicks med honom för länge sedan har påpekat att tiden i Science Fiction-miljön oftast utlämnas, så även i Karin Swärds reportage. Kanske för att det känns för svårt att hantera. Erfarenheterna från arbetet med Grenada nämndes, det går förstås inte att vara heltäckande. Människor får prata till punkt, ett behagligt tempo, ytterligare ett plus.

K-special går förstås att se på SVT Play, men annars går programmet även i repris i
SVT2 söndagen den 20 nov 2011 kl 12.00 och i samma kanal tisdagen 22 nov 2011 kl 22.45.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.