Parad mot svenskfientlighet ersätter Salem-marchen i år

Nationalister och patrioter gillar av outgrundliga skäl att tåga i parader kring slutet av november/början av december. Men vilken anledning de har för att tända facklor och ger sig ut i mörkret varierar. Längre  tillbaks var det Karl XII:s dödsdag den 30 november som lockade, en tradition i Stockholm och Lund med gamla anor som kulminerade kring början av 1990-talet.

Under samma period brukade nazister fira minnet av Robert Jay Mathews, ledaren för Der Bruders Schweigen, eller The Order som de också kallades, som dödades av FBI i en raid mot gruppens högkvarter den 8 december 1984. Dagen kallades Martyrernas dag och vad jag minns var det framför allt i västra Sverige som man ägnade den uppmärksamhet.

Salemmarchen brukar hållas till minnet av skinnskallen Daniel Wretström som dödades den 9 december 2000, oftast har man valt en näraliggande helg. Men paraden har lockat allt färre och mycket tyder på att den inte alls blir av i år. Förra året svarade Salemborna med att ha en julmarknad samma helg för att vrida uppmärksamheten åt annat håll.

I år enar sig extremnationalistiska grupper i stället för en parad mot Svenskfientligheten (se Stoppa Svenskfientligheten), samling den 10 december kl 14.00 på Mynttorget i Stockholm. Deltar gör bland andra Nationaldemokraterna, Svenskarnas parti,  Förbundet Nationell Ungdom samt den nystartade Nordengruppen. Samtliga organisationer och partier, förutom Nordengruppen, har tidigare tågat i Salem. Bakom Nordengruppen döljer sig Magnus Söderman som har en lång historia i och kring grupper som VAM, Riksfronten och Svenska Motståndsrörelsen.

Vid manifestationen blir det tal av bland andra Nationaldemokraternas ledare Marc Abramsson som säger följande i en intervju på gruppens hemsida :

”Givetvis är repatriering och invandringstopp nödvändiga för att lösa problemen med undanträningen av vårt folk, men redan innan dess måste krafttag tas mot svenskfientligheten. Exmepelvis bör vi omedelbart utvisa dem som begår svenskfientliga handlingar.” (Observera att skrivfelen är från hemsidan!)

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Nationaldemokraterna, nazism, Svenskarnas parti och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Parad mot svenskfientlighet ersätter Salem-marchen i år

  1. Pingback: Bäddat för stökig Nobeldag i Stockholm | Anna-Lena Lodenius

Kommentarer är stängda.