Bäddat för stökig Nobeldag i Stockholm

Inte mindre än 4 organisationer har sökt tillstånd för antirasistiska arrangemang den 10 december, samma dag som demonstrationen mot svenskfientlighet som jag tidigare berättat om går av stapeln. (se SvD) Alltså bäddat för en orolig dag/kväll, vilket säkert många tycker inte är helt lyckat under Nobeldagen, polisen lär få mycket att göra.

De fyra organisationerna är Ung vänster, LO-distriktet, ”Stoppa nazismen – aktivt ickevåld” och ”Stockholms antirasistiska kulturförening”. De två första av de antirasistiska grupperna behöver väl ingen närmare presentation. ”Stoppa nazismen – aktivt ickevåld, SNAIV” har synts tidigare vid Salemmanifestationerna och verkar vara ett initiativ liknande nyckeskramlarna i Nyköping.

”Stockholms antirasistiska kulturförening, STARK” som tågar under parollen ”Vi är 94 procent – SD ut ur riksdagen – inga nazister på våra gator” framstår som en grupp i kretsen frihetlig, autonom vänster, förmodligen syndikalisterna närstående, på hemsidan finns inslag av facklig kamp och bland annat texter om protester bland brevbärare i Skärholmen. Det framgår tydligt att målet är att stoppa Nationaldemokraterna och de andra i demonstrationen mot svenskfientlighet, även om det inte sägs något direkt om med vilka metoder. (Läs uppropet från organisationens bildande och ett flygblad som sprids inför 10 december.)

Det mesta av detta går förhoppningsvis lugnt till. Mer våldsinriktade grupper som AFA har varit rätt osynliga en tid, den sida som den autonoma vänsterns portal Motkraft hänvisar till har tagits bort. Men personer med en önskan att driva kampen lite längre försvinner ju inte för att vissa organisationer och nätverk drar sig tillbaks. Mest orolig är jag över det sistnämnda tåget ”Vi är 94 procent” som väl löper störst risk att attrahera våldsvänstern. Sedan finns det ju alltid en risk att det dyker upp andra grupper som inte sökt tillstånd eller lösa grupper av aktivister, men fyra organisationer torde väl täcka in behovet för de flesta. (Vilka vägar de olika tågen går finns här.)

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i AFA, antirasism, nazism och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Bäddat för stökig Nobeldag i Stockholm

  1. Pingback: Moody’s vill tvinga EU införa Ekonomisk Diktatur | Nemokrati

Kommentarer är stängda.