SD-höjdare petas för rasistiska uttalanden

Under förmiddagen blev det klart att Erik Almqvist, SD:s ekonompolitiske talesman, lämnar partistyrelsen (se presskonferensen med honom och presskonferensen med Jimmie Åkesson). Det är ännu oklart om han sitter kvar i riksdagen. Orsaken är en längre version av en tidigare känd mobilfilm som Expressen hittat och som visar hur Almqvist använder rasistiska och sexistiska ord i bråk med andra människor.

Jag skriver om detta på SVT Debatt. Utdrag ur artikeln:

”Blattelover, blatteälskare, fitta, hora… SD:s tidigare ekonomiskpolitiske talesman riksdagsmannen Erik Almqvists språkbruk under en nattlig vandring före valet 2010 är avslöjande. Då och då får vi ett nyckelhål att titta in i och får höra hur orden faller när människor tror att ingen lyssnar./…/

För en tid sedan förklarade SD att det nu råder nolltolerans mot rasism i partiet.  I fortsättningen skulle det sättas hårt mot hårt med sådana tendenser. Kanske har de sneglat ut i Europa. De stora högerpopulistiska partierna hittar man i länder som Norge, Schweiz, Österrike, Danmark och Finland och de uppfattas inte längre som särskilt extrema. Masspartier kan inte bara luta sig mot de invandringsfientliga grupperna i samhället, de måste gå ut bredare, fånga in EU-skeptiker, glesbygdsröster, nostalgiker som tycker det var bättre förr och i stort sett se alla som är missnöjda med de etablerade partierna.”

Jag uttalar mig om detta i TT, och TV4 NewsSveriges Radio International och (innan det blev klart att Almqvist avgår) Nyheter24.

Om annalenalod

Journalist och författare, specialiserad på politiskt våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten, skriver även om bl a högerpopulism och terrorism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.