SD-höjdare petas för rasistiska uttalanden

Under förmiddagen blev det klart att Erik Almqvist, SD:s ekonompolitiske talesman, lämnar partistyrelsen (se presskonferensen med honom och presskonferensen med Jimmie Åkesson). Det är ännu oklart om han sitter kvar i riksdagen. Orsaken är en längre version av en tidigare känd mobilfilm som Expressen hittat och som visar hur Almqvist använder rasistiska och sexistiska ord i bråk med andra människor.

Jag skriver om detta på SVT Debatt. Utdrag ur artikeln:

”Blattelover, blatteälskare, fitta, hora… SD:s tidigare ekonomiskpolitiske talesman riksdagsmannen Erik Almqvists språkbruk under en nattlig vandring före valet 2010 är avslöjande. Då och då får vi ett nyckelhål att titta in i och får höra hur orden faller när människor tror att ingen lyssnar./…/

För en tid sedan förklarade SD att det nu råder nolltolerans mot rasism i partiet.  I fortsättningen skulle det sättas hårt mot hårt med sådana tendenser. Kanske har de sneglat ut i Europa. De stora högerpopulistiska partierna hittar man i länder som Norge, Schweiz, Österrike, Danmark och Finland och de uppfattas inte längre som särskilt extrema. Masspartier kan inte bara luta sig mot de invandringsfientliga grupperna i samhället, de måste gå ut bredare, fånga in EU-skeptiker, glesbygdsröster, nostalgiker som tycker det var bättre förr och i stort sett se alla som är missnöjda med de etablerade partierna.”

Jag uttalar mig om detta i TT, och TV4 NewsSveriges Radio International och (innan det blev klart att Almqvist avgår) Nyheter24.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.