Palmepriset till två modiga jurister

b9013bd666f711e2b92122000a9e0727_7I fredags delades årets Palmepris ut. Det gick i år till två personer som kämpar för mänskliga rättigheter i samma region, men utifrån helt olika villkor. Radhia Nasraoui från Tunisien (till höger på bilden) lever i ett land som kommit en bit på vägen, men där det fortfarande finns mycket att göra, och Waleed Sami Abu AlKhair är från Saudiarabien, ett av de länder som brukar rankas bland de lägsta i världen på FN:s ”Frihetsindex”.

Advokaten Waleed Sami Abu AlKhair leder organisationen Monitor of Human Rights in Saudiarabien (MHRSA) som bland annat kämpar för politiska fångar och jämställdhet mellan könen. Han fick inte lämna landet, i stället hämtades priset av Samar Badawi, hans gravida hustru (till vänster på bilden) som visade sig vara en minst lika intressant person som sin make. Hon har synts i många medier och berättat bland annat om kampen för ökad jämställdhet.

Saudiarabien torde vara det enda landet i världen där kvinnor inte ens får köra bil. En fråga som kanske kan tyckas oviktig i det stora hela, men som visar på graden av förtryck. När hon lämnade landet skickades ett SMS till hennes make, en kvinna kan inte genomföra sådana förflyttningar utan att myndigheterna meddelar hennes man.

Samar åtföljdes av två nätaktivister som rapporterade om allt som tilldrog sig under besöket. Saudiarabien är det land i världen som har flest Twitter-användare, det finns hela 4 miljoner konton. Även Facebook används flitigt i Saudiarabien som ligger på andra plats i världen, efter Egypten. De sociala medierna används inte minst av de som vill kritisera makten. Waleed Abu al-Khair har drygt 53 000 följare på Twitter, men kontot har blockerats av myndigheterna. Hans Facebook-konto stängdes redan 2009 i hemlandet, det registrerades senare i Kanada.

Även Radhia Nasraoui är advokat och har i över trettio år kämpat mot tortyr och strafflöshet, ett arbete som uppmärksammats bland annat av Amnesty International.  Hon åtföljdes på resan av sin make Hamma Hammami som är ledare för vänsteroppositionen i landet. 1994 var han fängslad och torterad av regimen. Även Radhia Nasraoui har förföljts av regimen.

Det var femte gången som en Palmepristagare förhindrades av makthavarna i det egna landet att själv komma och hämta priset. Jag sitter i styrelsen för Olof Palmes minnesfond sedan 1995.

Läs mer: Svd1 och Svd2, Sveriges Radio, SVTSVT Kultur

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s