Global respekt – storsäljare om globalisering i ny upplaga

lobal-respekt-grundkursHur har arbetaren det som tillverkar dina sportskor? Hur kan det komma sig att det fortfarande förekommer slaveri och tvångsarbete i världen? Varför mördas fackligt aktiva i Colombia, och varför tillåts inga fria fackföreningar i Kina? Kan en textilarbetare leva på minimilönen i Bangladesh?

Nu närmar sig utgivningen av den tredje och kraftigt omarbetade upplagan av ”Global respekt: grundkurs i globalisering och mänskliga rättigheter”. Den innehåller bland annat ett nytt kapitel om miljö- och klimatfrågor och ett annat om finanskriser och politisk extremism. Dessutom har vi utvidgat de delar som rör den globala arbetsmarknaden. Ansvarig för både nya texter och bearbetningar är jag och Mats Wingborg.

Global respekt är ett projekt som pågått i olika perioder på Olof Palmes Internationella Center som handlar om att lyfta de internationella frågorna och öka kunskapen om global rättvisa, med betoning på arbetslivet, i framför allt arbetarrörelsen. Men materialet har också använts av många utanför Palmecentrets medlemsorganisationer. Boken blev en verklig storsäljare när den kom och trycktes flera gånger i olika varianter.

Jag var projektledare 2003-2004 och såg då bland annat till att det kom en första upplaga av materialet samt en webbversion. Jag använde mig av en rad författare: förutom Mats Wingborg även frilansjournalisten Åsa Nyquist Brandt, Anna Tibblin (numera regionchef för Kooperation utan gränser i Latinamerika) och Marie Närlid (idag journalist på Läkartidningen). Senare kom det även en engelsk översättning och 2006 genomgick boken en första uppdatering och bearbetning där även ett nytt kapitel av Ingvar Persson (bland annat ledarkrönikör i Aftonbladet) ingick.

Den version av boken som nu föreligger skiljer sig ganska mycket från tidigare upplagor, inte bara genom de nya kapitlen. Boken kan med fördel användas som underlag för studiecirklar, och det finns diskussionsfrågor till varje avsnitt. Ingen ny webbversion är planerad för tillfället, men eventuellt ska enskilda kapitel läggas ut som pdf-er på webben.

Kom och lyssna på oss:

Vi ska presentera boken vid Socialdemokraternas partikongress i Svenska mässan i Göteborg, det sker torsdagen den 4 april kl 12 och medverkar gör förutom jag och Mats Wingborg även ABF:s ordförande Helén Pettersson, Palmecentrets ordförande Lena Hjelm Wallén samt LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Vårt fokus i samtalet är den globala arbetsmarknaden. Även allmänheten är välkommen!

Dessutom håller vi ett seminarium i ABF-huset i Stockholm torsdag den 11 april kl 18 om migrantarbetare och deras rättigheter med utgångspunkt från boken. Där samtalar jag och Mats med Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS – Facket för skogs-, trä- och grafisk bransch som engagerat sig för lurade kamerunska skogsarbetare och Per Holmström, 1: e vice ordförande i Kommunal som bland annat har arbetat med frågan om utländska bärplockare. 

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s