Konstsimmens drottning är död

estherwilliamsEsther Williams är död efter en längre tids sjukdom, hon blev 91 år. Med henne dör en egendomlig genre: filmer utan mycket handling, lite romantik och lite komik, som slutar i ett formidabelt crescendo av spektakulär konstsim.

Vem vårdar ett kulturarv som gett oss kaskader med tomtebloss som stiger upp ur vattnet, hopp från skyhöga trampoliner ner i en ring av simmerskor med ben som sprattlar synkroniserat så det ser ut som blomblad uppifrån, eller från trapetser som kommer fram ur röd rök samt simturer i hav av konstgjorda blommor? Det ständiga leendet och lagren med vattenfast smink lever kvar i konstsim som idrottsgren.

Mitt första exempel är en fullkomlig orgie i vattenskidåkning från filmen ”Easy to Love” från 1953. Busby Berkely står för koreografin. Esther Williams var gravid under inspelningarna, men gjorde ändå alla scener själv.

Mitt andra exempel är inte fullt så spektakulärt, mest lite märkligt. Esther simmar med statyer under vattnet i ”Jupiters Darling” från 1955.

Hela filmkatalogen hittar man förstås på imdb, den är imponerande. Den som vill se hela Esther Williams-filmer kan grotta ner sig i 2 boxar som finns att köpa på Amazon (inte säker på att de är regionfria dock, har lyckats trolla med min DVD så jag kan se dem). En genomgång med snuttar från många filmer hittar man i ett klipp från MGM:s ”That’s Entertainment”. Man kan också läsa Esther Williams självbiografi ”The Million Dollar Mermaid” som visar att hon inte var fullt så präktig som man kanske kunde tro.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s