Avhoppade SD:are bildar nytt parti

framstegspartiet-loggaEtt nygammalt parti har sett sin födelse, nu återlanseras Framstegspartiet av några avhoppade sverigedemokrater. I fronten står Allan Jönsson, tidigare första namnet i SD:s starkaste kommun Bjuv där partiet fick nästan en femtedel av rösterna 2010.

Det nya partiet, som bildades för några veckor sedan vid ett möte i Jönköping, uppges vara inspirerat framför allt av det norska Fremskrittspartiet. Kritiken mot SD handlar bland annat om toppstyrning och ett allt för stort fokus på invandringsfrågorna. I Norge har Fremskrittspartiet en bredare profil, och det är något som Framstegspartiet vill efterlikna (även om invandringsfrågorna fortsatt får en stor betydelse).

Allan Jönssons roll i bildandet av det nya partiet är oklar. Han lät sig nyligen omväljas som ordförande i SD i Bjuv, och har tidigare uttryckt förvåning över partibildningen. Nu hävdar han att han väckte idén redan förra året, men att andra personer tog över och långt senare tillfrågade honom om att bli ordförande i den interimistiskt tillsatta styrelsen. En viktig pusselbit är hur som helst Tomas Olsson som i likhet med Allan Bjuv var ledande i en tidigare inkarnation av Framstegspartiet som satt i Bjuvs fullmäktige 1988-2006, för att sedan ombildas till Sverigedemokraterna.

Skåne är SD:s starkaste fäste, och grunden utgörs av en mängd lokala missnöjespartier varav vissa tidigare kallat sig just Framstegspartiet. Dessa har tidigare samarbetat inom ramen för exempelvis alliansen Skånes väl i Region Skåne. Den komplicerade historien bakom partinamnet Framstegspartiet i Skåne och hela Sverige låter sig knappast berättas i några få meningar. Jag berörde den i ett avsnitt redan i min och Stieg Larssons bok ”Extremhögern” 1991.

En bakgrund till hela situationen med mängder av missnöjespartier i Skåne finns i min artikel ”Slutna landskap” från Ordfront magasin 2001. När jag skrev den fanns ett invandringskritiskt missnöjesparti i mer än varannan skånsk kommun, och bara någon enstaka hade då gått över till SD. Men det ändrade sig som bekant med tiden. I ett bidrag till antologin ”Högerpopulism” från 2009 beskriver jag SD:s historia och jag tar då särskilt upp rötterna i den skånska myllan som betytt minst lika mycket som den bakgrund i Bevara Sverige Svenskt och bland personer med nazistiskt förflutet som oftare lyfts fram.

Vad ska man då tro om det nya Framstegspartiets chanser? Lokalt kan de kanske få en del röster i kommuner med starka profiler som lämnar SD. Men för övrigt tror jag inte SD har någon anledning att känna oro.

Mer information: Framstegspartiets hemsida, HD1, HD2, HD3, HD4, HD5, HD6, HD7, ledare i HD, Nyheter24, Sydnytt1, Sydnytt2Expo, P4 Jönköping, Expressen

Bonustips: Den allra första som bjöd in det danska Fremskridtpartiets ledare Mogens Glistrup till Sverige var ledaren för Fria Samhällspartiet Asta Gustafsson som redan 1974 försökte samla några av den tidens missnöjespartier. Hela historien om denna milt sagt egendomliga kvinna har tecknats ner av Martin Kristenson och finns att läsa i antologin ”Vårt kära strunt” och på Stupidos hemsida.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Avhoppade SD:are bildar nytt parti

 1. Pingback: Asta Gustafsson, populistisk pionjär | Anna-Lena Lodenius

 2. Bengt Rur skriver:

  Asta Gustafsson (1930-1999) var ny för mig. Ett liv i projekt, det gick så långt att hon under några år var gift med en projektmakare. Även äktenskapet förefaller att ha varit något av ett projekt. Bäst lyckades hon med böckerna. Dessa kom ju ut och även in i den officiella bokförteckningen. Asta bodde stadigt på samma adress på Söder. Hon var född i Finland, troligen på Åland.

 3. Matts Nilsson skriver:

  Man undrar ju bara i sitt stilla sinne varför alla dårar väljer att sammanträda i Jönköping! Har vi inte haft nog med dårar i den här staden nu?

 4. Jag anser. att INGEN är rasist för att vederbörande anser att Sverige har tagit emot tillräckligt av invandrare. VI HAR INTE RÅD ATT TA EMOT FLERA OAVSETT OM DET ÄR EN VÄNSTER ELLER HÖGER REGERING SOM STYR LANDET. Pengarna behövs till våra gamla, våra skjukhus, våra skolor etc. etc. Dessutom är många arbetslösa och bostadslösa. Vi hjälper dem bäst i invandrarnas respektive hemländer.

  • annalenalod skriver:

   Men jösses, ta det lugnt. Vare sig SD eller Framstegspartiet talar om totalt invandringsstopp och dessutom är inte all invandring nödvändigtvis en kostnad . Vi behöver importera arbetskraft i vissa branscher t ex.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s