Hur skapar vi en ny tro på politiken?

SONY DSC

Jimmie Åkesson i Almedalen. Foto: Anna-Lena Lodenius

Idag kom ytterligare en opinionsmätning som visar att SD får 18,6 procent, se SvD.

Jag skriver också i dagens Svenska Dagbladet om att stödet för SD vuxit så mycket, och funderar kring vad det beror på och vad man kan göra. Det frustrerande är förstås att det är svårt att tänka sig ett recept som radikalt skulle göra att situationen förändras.

Min text slutar:

”SD växer inte på grund av egen styrka utan på grund av andra partiers svaghet. De växer också för att de monopoliserat en fråga som uppenbarligen många väljare anser är viktig. De som kommer efter kommer alltid att uppfattas som kopior – det är värt att begrunda för de partier som till äventyrs tror att de kan plocka tillbaks väljare genom att låna SD:s politik.

Den yrvakenhet som SD:s framgångar möts med är förvånande, de borde varit möjliga att förutse. När vi ”öppnar våra hjärtan” måste vi också fundera över hur vi möter den oro som finns hos stora delar av befolkningen politiskt. Varför har invandringsfrågan blivit viktigare för många än jobb, ekonomiska orättvisor, miljö och annat som borde vara mer i fokus? Hur återför vi tron på att politiken har lösningar, och att ett gott samhälle kräver politik på många områden?”

Se även min kommentar i SvD i samband med Jimmie Åkessons sommartal i Sölvesborg. Artikeln handlar delvis om att Jimmie Åkesson inledde med en låt av Ultima Thule.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Hur skapar vi en ny tro på politiken?

 1. Christer Voigt skriver:

  Det din text slutar med, är något jag försökt få många att förstå under längre tid, men som ingen verkar vilja förstå. Ledningen inom SD ( några jag känner väl ) är ytterst skickliga på att spela på människors frustration och de övriga politiska partiernas ovilja att ta diskussionerna. Varför denna ovilja är dock för mig en gåta?!

  • Rockyman skriver:

   Lotta Gröning, kolumnist i Expressen, menade i söndagens ”Godmorgon, världen” att så fort man säger något om invandringsproblemet blir man anklagad för att vara rasist.

 2. Rockyman skriver:

  I DN ställer du frågan om utfrysningen av SD nått vägs ände. Svaret är obetingat JA. Varje gång utfrysningens fanbärare Mona Sahlin öppnar munnen ökar sympatierna (och medlemsantalet) för SD, som nu är på väg att bli det största partiet enkom på grund av invandringspolitiken.

  Ett ökande antal kommuner går på knäna och stönar i all tysthet (för att inte ”ställa grupp mot grupp”) att Reinfeldt egentligen menade med att vi måste öppna våra hjärtan att vi måste öppna våra plånböcker.

  För ett år sen hade Jimmie Åkesson knappast kunna seriöst kräva en folkomröstning om invandringspolitiken såsom han gjorde i sitt torndörnstal mot etablissemanget i gårdagens sensommartal. I det sammanhanget uppgav han att SD stöds av var fjärde väljare, med hänvising till opinionsinstitutet Yougovs mätning.

  Eftersom den mätningen av olika anledningar blivit ifrågasatt bör man kanske själv undersöka den:

  Klicka för att komma åt Rapport%20Metro%20Opinion%20augusti%202015.pdf

 3. Majsan skriver:

  Frågar du verkligen varför invandringsfrågan blivit så viktig? Det är ju för att den höga invandringen och den dåliga integrationen spiller över i flertalet andra områden, som bostadsbrist, lärarbrist, arbetslöshet, kommuners ekonomi för att nämna några. Ovanpå det så har folk börjat bli medvetna om IS härjningar och hur lätt det är att både resa hit och härifrån utan att vi vet vilka de är alla gånger.

  Politikerna har i decennier skapat denna situation där just allt verkar gå på knäna. När då SD som svar på detta började växa, så istället fatta vinken gör man sitt allra bästa för att motverka … SD. Inte problemen som gör att SD växer. Det allra största problemet är och har varit politikerna och så fortsätter de vara också. De gör ytterst lite för att lösa problemen utan pådyvlar andra instanser ännu mera jobb, dvs dumpar ansvaret på alla andra utom de själva. Det behövs inte särskilt mycket allmänbildning för att inse varthän sådant beteende kommer att ge för resultat.

  Försvaret är ett kapitel för sig. En av de få instanser som knepig invandring inte påverkas av. Det blev misskött ändå och inte ens när det pågår krig vid Europas kant blir det något resultat av de politiska reaktionerna.

  Med mera-.

  Jag är förundrad över att det är journalister som vaknade först till vad som egentligen pågått och är anledningen till att SD växer. Decennier av slapp politik som sedan spårar ur totalt efter 2010.

 4. HEXANMEXAN skriver:

  Tänk vad två steg bakåt å öppna ögon med vidvinkel kan göra. Tack Anna-Lena!=)
  Fick med en kommentar här hos ”Schipperke” som sammanfattar min frustration
  https://schipperke97.wordpress.com/2015/08/04/sa-gynnar-du-sd/#comment-424
  Paraplyet har jag knåpat ihop för ett inlägg en gång
  https://hexanmexan.files.wordpress.com/2014/12/paraply.jpg?w=300&h=300

 5. Jan Wiklund skriver:

  Klockren analys, Anna-Lena.

 6. Bengt Rur skriver:

  En ovilja att tag i flykting-, asyl- och invandrarfrågorna utmärker samtliga partier utom SD. När sen SD också är kulturkonservativt och försvarsvänligt så är det väl knappast besynnerligt att vi enkla och alldeles ointellektuella väljare föredrar detta parti. Om SD till på köpet nu har lyckats locka väljare även från MP och V vet vi egentligen inte. Jag vill gärna tänka mig att en och annan blyg partibytare helst ”svarar fel” vid opinionsinstitutens telefonintervjuer.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s