Attacker på flyktingboenden är ett eko av 90-talet

Den senaste tidens attacker på flyktingboenden känns som ett eko av början av 1990-talet. Då genomförde jag och författaren och journalisten Gellert Tamas (aktuell med en film om Katarina Taikon) flera försök att granska mängden våld och brott som riktade sig mot utlandsfödda, på den tiden fanns ingen samlad statistik. Vi fogade samman polisens rapporter, dåvarande Invandrarverkets noteringar och uppgifter i media i ett försök att åtminstone närma oss en uppskattning av allvaret i situationen.

Då var det främst kriget på Balkan som fick människor att ta sig till vårt land, toppen nåddes 1992 då drygt 80 000 flyktingar sökte asyl. Det handlade om konflikter som ebbade ut och människor kunde i många fall återvända. Situationen är på alla sätt mer allvarlig idag. Men jag undrar om inte granskningarna av flyktingfientligheten då kan lära oss något om det som händer även för närvarande.

Ingenting  tydde på att det var organiserade attacker i början av 1990-talet. Tvärtom tycks enskilda individer ha agerat självständigt, ibland triggade av mediernas uppmärksamhet, ofta med motiv som handlade om en önskan att få omvärlden att reagera, en allmän tristess och desperation över sin egen situation parerat med en löst formulerad främlingsfientlighet. Många av de som greps var unga män.

Jag utesluter inte att det kan finnas flyktingfientliga organisationer bakom det vi sett den senaste tiden i form av attacker på planerade flyktingboenden. Men lika troligt är att vi nu precis som då ser enstaka individer, eller mindre grupper av individer, som agerar med en kombination av politiska och privata motiv.  Samtidigt skickar det förstås signaler till flyktingarna om ett land som inte står för säkerhet och trygghet, vilket är djupt olyckligt.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Attacker på flyktingboenden är ett eko av 90-talet

 1. Loddan:
  ” Däremot var de ofta drivna av främlingshat.”

  Ja, men vad har det med politiska organisationer att göra? (låter ju snarast som något kriminella nätverk jobbar med).

 2. ”Jag utesluter inte att det kan finnas flyktingfientliga organisationer bakom det vi sett den senaste tiden i form av attacker på planerade flyktingboenden.”

  Seriöst Loddan, vad baserar du det på? Amatörstudenten Arnstad eller?

  • annalenalod skriver:

   Nej jag baserar det förstås på ingenting, och jag tror verkligen inte att det är så. Vad jag menar är att man ska aldrig säga aldrig. Än så länge är det för lite vi vet för att dra några tvärsäkra slutsatser .

  • Mikael skriver:

   Organiserat eller spontant? Man är väl moraliskt skyldig att ogilla bruket av mord, våld och brand som politiska kampmetoder. Traditionellt har slikt varit något som vissa – och då särskilt antifascistiska – element inom vänstern använder.

  • Mikael skriver:

   Jag tycker att det är onödigt att hacka på Arnstad i tid och otid. Själv såg jag honom för något år sen vid Hornstull. Han sålde tröjor, knappar, muggar och pennor i en utrymd lokal. En framskickad tjej frågade om Arnstad hade någon politisk åsikt. Han blev då arg, närmast hotfull.

   • Mikael skriver:

    Alla är inte ense med mig om att Henrik Arnstad är en virrig person. Hur som helst har han ju en plats i det offentliga rummet, förekommer i TV, inbjuds att föreläsa om nazism osv. Själv menar jag emellertid att Arnstad helst – i saklighetens intresse – bör nonchaleras. Att som här använda honom som tillhygge tycker jag är bra onödigt.

 3. Mikael skriver:

  USA:s och nu även Rysslands åtgärder är de enda rätta, nämligen att med militärt våld tvinga fram inre fred i Syrien och Afgahnistan. Frankrike har – med främlingslegionen som instrument – under många år gjort utmärkta insatser för att stödja regeringarna i länder som Mali, Tschad, Cenralafrikanska republiken, franska Guyana och Förenade arabemiraten. Skam den som tänker något illa därom. Vår och andra européers liknöjdhet har lett till den den flyktingkatastrof som vi nu upplever. Om man nu till äventyrs har gjort något så har detta varit otillräckligt.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s