Nazisträttegång som är ett eko från förr

tillkamp_sverige1

02_238vera_med-nrp-vanner_01 Interiör från förr i NRP, Vera Oredsson var partiledare en kort period.

Tre medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen står som meddelats åtalade för flera bombdåd i västra Sverige (se t ex Aftonbladet när åtal väcktes och GP när rättegången inleddes). Bland måltavlorna finns en syndikalistisk lokal och två flyktingboenden i västra Sverige, den ena bomben detonerade inte, men i det andra fallet skadades en man svårt som arbetade som städare.

Jag kan inte låta bli att tänka på liknande händelser på 1980-talet i Göteborg. En annan nazistgrupp stod bakom: Nordiska Rikspartiets Riksaktionsgrupp RAG. De hade anlagt mordbrand i en lokal som ägdes av kommunister, hotat människor via telefon och framför allt fanns ett mord på en homosexuell man med judisk bakgrund. Det senare brottet är förstås betydligt allvarligare än det som nu skett. Då riktades dåden också mot såväl politiska fiender som människor som rasmässigt inte ansågs duga.

NRP:s ledning tog avstånd från de som utförde dåden. Göran Assar Oredsson och hans fru Vera ville inte bli åtalade för stämpling till mord och annat som de dragits in i om rätten funnit att de försökt påverka de unga medlemmarna i partiet i en våldsam riktning. Hur mycket de känt till har aldrigt klarlagts. I synnerhet Vera Oredsson hade uttryckt sig väldigt hätskt om homosexuella. De unga på den tiden straffade partiledningen med att bilda egna nya organisationer och överge NRP.

Nordiska motståndsrörelsen ställer upp i valet nästa år, och vill knappast bli förknippade med grova våldsbrott. Per Öberg säger till GP att NMR förbjuder sina medlemmar att begå våldsdåd och att partiet inte har legat bakom dåden. Såhär stod det i ett officiellt meddelande i januari 2017 (Expressen):

“Nordiska motståndsrörelsen är en politisk kamporganisation och ägnar sig inte åt denna typ av verksamhet. Hade vi ägnat oss åt eller främjat sprängningar av bokcaféer hade det varit omöjligt för oss att fortsätta bedriva laglig politisk verksamhet, vi hade alla suttit bakom lås och bom”.

Många även i partiets topp har själva genomfört allvarliga brott. Tidigare ledaren Klas Lundh dömdes för bland annat dråp (på 80-talet) och väpnat rån (90-talet). Så hur trovärdigt är när NMR säger sig inte stå bakom det som nu sker?  NMR har även sagt att en av de åtalade, Victor Melin, är ”en bra person som alltid ställt upp för organisationen”. I en artikel som jag nu inte hittar, den kommer kanske fram, säger Per Öberg att han har en viss förståelse för att det finns personer som reagerar på det sätt som de tre nu åtalade har gjort.

Enligt polisen kan det ha funnits ett missnöje hos de nu åtalade över att partiledningen inte velat gå lika långt som de själva. Strax innan attentatet fick de paramilitär utbildning i Ryssland. Det är känt att NMR tidigare haft kontakt med nazister i Ryssland. (Svenska nazister har gjort olika val i konflikten mellan Ukraina och Ryssland, NRM tycks stödja den ryska sidan men andra har valt den ukrainska och även rest dit för att delta i striderna. Numera nedlagda Svenskarnas parti gav inledningsvis de senare sitt stöd).

Det har varit ganska lite grov nazistisk brottslighet på senare år, jämfört med under 1980- och 1990-talen. Men händelserna i Göteborg visar på vad vi kan förvänta oss av medlemmar i den här typen av organisationer (oavsett om de får partiledningarnas välsignelse eller inte). Alla tre åtalade hade för övrigt nazisternas favoritbok romanen Turner Diaries  i bokhyllan (se GP), en actiontriller om hur en grupp inleder ett krig mot det mångkulturella samhället och avrättar svarta, judar och andra som de ser som sina fiender. Samma bok var även favoritlektyren för Timothy McVeigh som bombade en federal byggnad i Oklahoma City 1995, den gången dog 168 personer varav många barn eftersom det fanns ett daghem inrymt i huset.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nazisträttegång som är ett eko från förr

  1. Mikae skriver:

    Jag tycker som du och de flesta andra. Brutatalitet (mord, dråp, misshandel osv) har alltid varit en del av nationalsocialismens politiska metod. Detsamma gällde om de av Sovjet inspirerade kommunisterna.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s