Hur ser kopplingen ut mellan droger och terrorism?

684687I år deltog jag i ett enda seminarium i Almedalen. Det handlade om brottslighet, terrorism och narkotika och arrangerades av U-FOLD, Uppsala universitet, Campus Gotland. Ämnet var egentligen alldeles för brett för den dryga timme vi hade till förfogande, men flera intressanta deltagare bidrog med kunskap och insikt i någon del av problematiken.

Här är hela deltagarlistan:
Anti Avsan, Riksdagens justitieutskott (M)
Walter Kegö, ISDP
Annika Ljung, Polisen
Anna-Lena Lodenius, Journalist, författare
Fred Nyberg, U-FOLD, Uppsala universitet
Emin Poljarevic, Uppsala universitet
Christina Örnebjär, Riksdagsledamot (L)

Moderator: Annika Jankell, Journalist

Hela seminariet ligger utlagt på nätet. Jag pratar utifrån min nästa bok ”Vi måste förbereda oss på död – i huvudet på en terrorist” som är beräknad att komma ut i november. Min insats kommer efter 36 minuter och 40 sekunder.

Mitt skriftliga underlag till föredraget – som blev kortare och något annorlunda som så ofta – jag följer sällan skrivna manus – har jag lagt här.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Hur ser kopplingen ut mellan droger och terrorism?

 1. Ingemar skriver:

  Hur ser Du på det faktum att en av deltagarna på detta seminarium, Anti Avsan har/är varit misstänkt för inblandningen i mordet på Olof Palme?

  • annalenalod skriver:

   Jag svarar att jag hade ingen aning om vem han är, och som deltagare i en panel är det ju inte jag som väljer de andra. Det kan både dyka upp nya personer och falla ifrån folk in i det sista, så det ansvaret har arrangören. Men att vara misstänkt för något är ju inte det samma som att vara dömd, jag skummade hastigt på nätet och det finns ju mängder med människor som nämnts i en eller annan teori om mordet, så jag förstår ändå inte att det ska spela någon roll.

 2. Tomas Johansson skriver:

  Att många terrordåd är utvidgade självmord verkar mycket sannolikt. Vet du om det finns någon forskning på området?
  Samma sak med att många missbrukare självmedicinerar. Många gånger utan att vara medvetna om det själva. Har det gjorts någon uppskattning av hur stor del av missbrukarna det rör sig om?

  • annalenalod skriver:

   Nej, jag har inte sett någon forskning på utvidgade självmord, och problemet är väl att de som begår brottet dör och inte kan svara på frågor. Vad gäller självmedicinering är det ju ofta kopplat till ADHD och där tror man att det kan röra sig om ganska många, men några exakta siffror eller ens försöka att beräkna det har jag tyvärr inte sett. Ni andra som ser detta och har förslag på var man ska leta får gärna höra av er.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s