Tänk att bli jämförd med G W Persson

684687Idag recenseras min senaste bok, ”Vi måste förbereda oss på död –  i huvudet på en terrorist”,  i en rad tidningar. Egentligen rör det sig om två recensioner som jag hittat, men den ena av Pär Fagerström har publicerats i en rad olika tidningar (Sala Allehanda, Norrtelje tiding, Gefle Dagblad etc – mindre tidningar håller sig ju sällan med egna recensenter).

Pär Fagerström, som för övrigt skrev även om min förra bok, är överlag positiv, men han tycker inte att jag hittat så många likheter mellan gärningspersonerna. Något förvånande jämför han mig med Leif G W Persson:

”Beskrivningarna av de olika fallen —från mordet på tsar Alexander II 1881 över Amalthea-dådet i Malmö hamn 1908, via Oklahoma City 1995 och Londons tunnelbana 2005, till Nice strandpromenad 2015 — är spännande och intressanta. Varje kapitel är ungefär som när Leif GW Persson berättar om någon gammal hemskhet i ‘Veckans brott’.”

Väljer att se det som beröm, ni vet vad ni ska lägga i julklappshögen i år i stället för Kepler och gänget! Skämt åsido: Min avsikt har inte varit att till varje pris dra paralleller utan snarare få fram det komplexa som får olika individer att begå terrorbrott samt visa på hur en kombination av faktorer hos individen, händelser, möten och det omgivande samhället kan leda fram till ett beslut att agera med terror. Det är alltid ett beslut, uppsåtet är tydligt och ångern – som Pär Fagerström påpekar – i stort sett alltid frånvarande. Han konstaterar att utifrån min bok kan man dra slutsatsen att även om IS trycks tillbaks lär de inte ångra sig, de lär fortsätta försöka visa på att organisationen finns och inte tystnat, och de lär göra det genom att agera med våld. Vet inte hur originell den slutsatsen är, men den stämmer säkert.

Kristina Lindquist skriver om både min bok och Åsa Erlandsson bok om skoldådet i Trollhättan som nyligen belönades med Stora journalistpriset i dagens DN. Hon tycker att det är en ”till stor del fängslande läsning”, och tar upp flera exempel ur boken på sådant hon tyckte varit intressant. Men hon landar ändå i att hon saknar en mer akademisk och teoretisk analys, och jämför med Mattias Gardells senaste bok om ensamagerande terrorister som han skrev med två andra författare.

Det kan vara värt att påpeka att jag ursprungligen hade mer teoretiska kapitel som låg mellan berättelserna, men dessa plockades bort efter önskemål från förlaget. Ett beslut som jag stod bakom eftersom de avsnitten bröt så kraftigt stilmässigt mot berättelserna. Delarna av de bortplockade texter bakades in i övriga boken, men inte allt. Jag har framför allt velat ge läsaren möjlighet att reflektera själv och inte velat skriva någon på näsan. Det finns massor med forskning som ger teorier kring terrorism, men verkligheten bakom dåden är sammansatt och jag har velat göra just det jag gjorde den här gången: inte låta teorierna stå i vägen för det sammansatta i de verkliga historierna. Om det lyckats är förstås upp till läsarna att bedöma.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Tänk att bli jämförd med G W Persson

 1. MartinA skriver:

  Virtanen, Cantwell, Lodenius, Alexander Bengtsson, professionella antirasister är alla likadana. De har gjort karriär av lögn, hyckleri och andra människors olycka.

 2. Linus skriver:

  Varför tar du inte Taimour Abdulwabab dåd på drottninggatan 2010 och Rahmat Akilovs gärning på drottninggatan den 7 april 2017 i boken?

  • annalenalod skriver:

   Hej, det finns otroligt många terrordåd som jag hade kunnat skriva om. Dådet på Drottninggatan inträffade när boken nästan var klar, men de tidigare dåden i Paris och Bryssel tänkte jag länge att jag skulle ta upp. Till sist valde jag ut de fall som jag tyckte att jag hittat mest att berätta om, en del historier är mer kända men då har jag hittat mycket ny information som jag tänkt att de flesta inte känner till, som Londonbomberna 2005. Det har gått så pass lång tid att mycket mer än känt än när det hände. Ofta tar det en tid innan bilden klarnar, vilket gör att jag är säker på att vi förmodligen kommer att få veta mer om attentatet i Nice 2016. En del fall är i stort sett helt okända i Sverige, som grekiska 17 november.

   • Linus skriver:

    Okej.
    Du kanske får skriva mera böcker om terrordåd för det lär ju hända igen.
    Nu har det hänt i Melbourne 😦
    Vad ska vi göra oss för att skudda oss mot terroristdårar i religionens namn?

   • annalenalod skriver:

    Ja den som visste det vore nog ämne för ett Nobels fredspris, minst.

 3. Tonymalmqvist skriver:

  Och då återstår den ständiga frågan, Hur försvarar vi oss? Men det kanske du tar upp i boken?

  • annalenalod skriver:

   Det var inte ämnet för boken. Men jag föreställer mig att i berättelsen om vägen till terrordådet finns också möjligheten att fundera över vad som är verkningsfulla motåtgärder

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s