Vänsterextremist inför rätta i Jönköping

Skärmklipp

vapen

Bilder ur polisens förundersökning.

På torsdag inleds en rättegång mot en man som hör till den autonoma vänstern i Jönköping. Jag har tidigare skrivit om hur polisen utrett fyndet av fem halvautomatiska vapen i en container i Taberg. Upptäckten gjordes av två män som egentligen var ute efter att göra inbrott, och i containern hittades även bl a en polisuniform, peruker och ammunition. Jag medverkade nyss i TV4 för att prata om detta, och intervjuas även av SVT i morgon (det är SVT Jönköping men det är möjligt att det sänds i riksnyheterna också).

ALLFörundersökningen är stor och innehåller mycket intressant. Polisen hade nog hoppats på ett åtal för terrorism, men målet gäller nu bara grovt vapenbrott. Även om den åtalade har tydliga sympatier för den autonoma vänstern har det inte gått att koppla innehavet av vapnen till planering av specifika brott, och inte heller sådana med en politisk inriktning. Dessutom har polisen inte funnit något som tyder på att det funnits fler som varit informerade om vapeninnehavet eller som varit inblandade i någon form av brottsplanering. Trots att han ingår i en krets där fler förhörts.

screenshot_20190428-223409_word-1.jpg

Knappar med politiska budskap i den åtalades hem, en hyllar RAF. Ur förundersökningen.

Den åtalade är drygt 30 år, har varit deltidsanställd militär, och tagit hem militär utrustning på ett sätt som inte är tillåtet. Han är också nykterist (fler med koppling till den autonoma vänstern i Jönköping har på senare år involverat sig i nykterhetsrörelsen och deras gård i trakten), medlem i den lokala templeriddarorden (!) samt engagerad i kurdernas kamp, Svenska Rojavagrupperna, och har besökt Syrien. I förundersökningen ligger en dagbok från en sådan resa, och han ska även ha rapporterat från syndikalisternas tidning Arbetaren om situationen i landet.

screenshot_20190429-083503_word-e1556558986198.jpg

En sekvens ur brevet till vännen som hyrde containern. Ur förundersökningen.

Det jag tycker är mest spännande i förundersökningen är annars alla de handskrivna brev och dokument. Här framträder en otålig aktivist som vill se snabba förändringar och inte tvekar inför att bryta mot lagar. Särskilt intressant är det brev som han skrev till den kurator och prästson som hyrde containern där vapnen förvarades (men som hävdar att han inte förstått vad som fanns i den). Den åtalade skriver att han har varit kommunist sedan han var åtta år, och med i den autonoma rörelsen sedan 2004. Men nu har han kommit till insikt om att det inte duger att fortsätta på det sätt han gjort.

”Under hela denna tiden har jag främst arbetat internt mot mig själv i syfte att stålsätta mitt sinne, utbilda mig och på andra sätt vara redo för den dag då omvälvningen är här. I detta arbete har jag dock gjort en fruktansvärd missbedömning. Jag har varit alldeles för dålig i att vägleda mina kamrater mot den framtid som nu nalkas.”

Han har valt, skriver han, att inte försöka gå fram med ”myndig stämma och fast hand (som med rätta uppfattas som auktoritär)” utan i stället valt att vänta på att kamraterna själva ska inse vad som behöver göras. Men efter 15 år har han kommit på att han har varit ”en idiot”.

”Tillika inser jag även att det inte går att vänta i ytterligare 15 år, extrema händelser i samhället och globalt gör att jag inte tror så lång tid ligger framför oss innan omvälvningen är över oss, med tillägget att om inte de progressiva segrar denna gång så riskerar mörkrets makt att denna gång ligga kvar över vår art under återstoden av vår historia.”

Brevet avslutas med en uppmaning till vännen att de ska ses snart, och han hoppas det ska ske i samband med en föreläsning i Jönköping där den nu åtalade ska prata på temat ”Revolutionen, framtiden och vad som måste göras”.

I en annan text av mer dagboksliknande karaktär talar han om att han befinner sig i en ”filosofisk kris”:

”Jag har nu slutgiltigt valt att gripa detta initiativ med ödesdigra konsekvenser om inte bara för mig själv så även för de i min närhet, något annat val än detta existerar inte för mig då det skulle resultera i att mitt inre för alltid skulle reduceras till en själslig öken. Jag kan inte längre leva i detta fängelse som presenteras som frihet, i denna sociala och ekonomiska verklighet som presenteras som ‘det enda alternativet’.”

Jag känner igen sättet att se på sig själv och världen från olika terrordåd som jag studerat och skrivit om. De utförs ofta av människor som drivs av en hög moral och en stark pliktkänsla som triggar dem att agera, men som också är behäftade med en slags narcissistiskt Messiaskomplex som gör att de tror att planetens öde vilar på just deras skuldror. Vilken idé eller religion de agerar i namn av är ofta mindre viktigt. I Jönköping beslagtogs dock vapnen innan de hann användas för att begå några brott. Vi vet inte heller exakt vad den nu åtalade hade tänkt göra.   

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vänsterextremist inför rätta i Jönköping

  1. Bosse skriver:

    Vad exakt heter Syndikalisternas tidning? Varför har han Syndikalist pins om han är kommunist? Många frågor kring denna kille!

    • annalenalod skriver:

      Tidningen heter Arbetaren, och det är inte så konstigt med hans ideologiska hemvist. Han är frihetlig socialist, tror jag man kan beskriva det. Anarkist och syndikalist snarare än kommunist.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s