Ny tysk version av en antologi om strategier mot högerpopulism

2018 publicerades en antologi om högerpoulism i de nordiska länderna och Tyskland av den tyska organisationen Friedrich Ebert Stiftungs Nordenkontor. Det var resultatet av att ett antal forskare och journalister sammanträffat och diskuterat situationen i sina respektive länder.

Vi möttes flera gånger och försökte framför allt resonera kring hur arbetarrörelsen har hanterat det faktum att högerpopulismen växer, och vilka strategier som använts i bemötandet. Vi försökte också fundera kring vad som kanske skulle kunna fungera bättre, det är ju ganska uppenbart att de vägval som gjorts inte tycks ha fungerat. Nu strax före jul kom även en tysk översättning av texterna. Både den engelska och den tyska versionen går att ladda ner som pdf.

Det är alltför sällan som vi tar oss tid att lära av andra länder. Sverige befinner sig i en ny situation med att Sverigedemokraterna plötsligt är störst i vissa opinionsmätningar. Men samma sak har hänt i andra länder, och där kan man ha gjort misstag som vi borde ta del av. De partier som vuxit fram i våra grannländer har en ganska annorlunda bakgrund än SD, men idag är partierna tämligen lika. Det går inte ens att säga att SD längre är värst i klassen, trots de uppenbara rötterna i den svenska nazismen (i grannländerna har partierna snarare vuxit fram ur klassisk missnöjespopulism).

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Ny tysk version av en antologi om strategier mot högerpopulism

 1. axelwkarlsson skriver:

  Tack för denna info. Med tanke på tyska (s) (som kallas SPD på tyska) svidande bakslag i de senaste delstatsvalen samt de stora ledarskapsproblemen i SPD är det inte underligt att en ny version av mot-arbetningsplanerna behövs. Kan du ge oss specialintresserade en liten sammanfattning vad som är nytt i den nya versionen så blir vi tacksamma. God Jul !

  • annalenalod skriver:

   Det är väl egentligen inte en ny version utan en ren översättning till tyska av den engelska texten. Bidragen skiljer sig mycket. Situationen i de olika länderna liksom partierna, både de högerpopulistiska och de socialdemokratiska, är också olika, så det blir ju fyra ganska olika berättelser.

 2. Mikael skriver:

  Om än ett tänkt instrument för alla antifascister så är det ett socialdemokratiskt perspektiv som gäller. Något annat är ej möjligt, med denna utgivare.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s