Samtal om porr

Fokus-podden är tillbaka (görs av tidningen Fokus) och det senaste avsnittet handlar om porr på internet och i andra former, då som nu. Programledare är Nina Solomin och jag medverkar tillsammans med Erik Hörstadius och Anna Björklund. Samtalet tar förstås också upp boken ”Frigjorda tider – när porren blev kultur och kulturen porr”.

Jag gick därfrån med en känsla av att kanske ha framstått som väl rabiat och en ivrig påhejare av porr i alla dess former, vilket inte speglar vad jag egentligen tycker. Men väl hemma lyssnar jag och inser att det låter som vi har kul, vilket vi hade, och att det sägs en del klokt, inte bara om porr utan även om vilket samhälle vi vill ha.

Vi smågnabbas, snarare än grälar, och de gamla, d v s jag och Erik Hörstadius, framstår som mycket mer liberala än den unga, Anna Björklund, som uppvisade mycket mer konservativa drag. Med ålderns rätt har jag en mer tillbakalutad syn på moralpanik i alla dess former och kan inte låta bli att tänka på videovåldsdebatten, lobbyn som utmålade rollspel som en väg till satanism och andra sådana hastigt uppflammade debatter. Just nu tycks många utmåla just pornografi på internetplattformar som sällsynt ont. Jag inser förstås också att det finns mycket där ute som är skadligt och dålig, inte minst för den som är ung och formbar, men har också en stark tilltro till människors förmåga, även unga människors, att skilja på fiktion och verklighet. Lösningen är framför allt inte en massa förbud, och ärligt talat skulle det nog inte ens gå med tanke på globaliseringen och internets genomslagskraft.

Det verkar som programmet är låst för den som inte prenumererar men äldre avsnitt verkar öppna. Det ligger även ute på bl a Spotify.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s