Folkets uppror mot eliten i Idol-tävlingen

Ett fenomen har dykt upp i Idol i TV4 som jag känner igen från andra håll. Här sitter experterna och sågar någon, typiskt nog en lite stel, inte direkt bildskön och föga storstadssmart kille från Skåne. Vilket gör att folket röstar som aldrig förr. Hade det handlat om politik hade vi talat om populism.

När Bert Karlsson gjorde bort sig i TV-debatterna fick Ny demokrati ännu starkare stöd i opinionsbarometrarna. Jag är övertygad om att alla reportage om slöa sverigedemokrater i kommunerna som knappt går på mötena och inte verkar veta vad de sysslar med inte gör stödet för partiet svagare. Det handlar om en upplevelse av ett gap mellan eliten och folket. Det parti som formulerar att det finns ett sådant gap och säger sig företräda de som missgynnas när eliten (i form av proffstyckare, journalister, politiker etc) tar för sig har en fördel gentemot en viss grupp av väljare.

Samma fenomen som gjorde att en ledbruten Lasse Brandeby dansade vidare i Lets dance vecka efter vecka förra året har gett framgång åt många osannlika existenser i europeisk politik. När Andreas ställer sig upp och läxar upp juryn och säger att ingen, ingen hade kunnat sjunga den här låten så bra som han, i synnerhet inte med den förkylningen (gillar särskilt det tillägget) är hans seger given.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Idol 2007, ny demokrati, populism, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s