Fejkdokumentär om den svenska synden

I helgen anordnades en temahelg om den svenska synden i Kuturhuset i Stockholm. Själv nöjde jag mig med att se fredagskvällens visning av filmen ”Svezia, inferno e paradiso”: Sverige – Himmel och helvete”, en italiensk fejkdokumentär från 1968 som väckte visst uppseende på sin tid. Idag hågkommen framför allt för att det var här som låten Manamana (minns mupparna) spelades för första gången.

Filmen frossar i swingersklubbar, bastubadande nakna kvinnor, sexualupplysning, drogfester i förorten etc beledsagat av en moraliserande italiensk speakerröst. Deltagarna har förmodligen trott att de deltar i en spelfilm, i några fall har verkliga personer lurats att delta (t ex Skå-Gustaf). När filmen visades i svensk TV i början av 70-talet var det som ett exempel på Sverigebilden utomlands. Ännu intressantare hade varit att fullfölja Vilgot Sjömans idé att använda den som en utgångspunkt för diskussioner om propagandans möjligheter. Kommer osökt att tänka på Geert Wilders film om islam som exploaterar liknande fördomar, fast i ett annat fält. Vilket blir mindre uppenbart när ämnet ligger längre ifrån oss själva. Mer information om den italienska filmen och debatten när det begav sig hittar man på Kapten Stofils hemsida.

Filmen släpps snart på DVD av Klubb Super 8, för den som är intresserad. Klart underhållande, ansåg alla som jag övertygade att följa med i helgen. Några otextade smakprov på You Tube.

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i den svenska synden, Geert Wilders, Klubb Super 8. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Fejkdokumentär om den svenska synden

  1. z999 skriver:

    A-L-L:”Det här med fejk kan ju vara relativt. I mina ögon har Geert Wilders också fejkat verkligheten så som jag känner den.” Jag förstod efteråt hur du menade och att du syftade på framställningen och inte på att klippen eller korancitaten skulle vara fejk.”Framförallt är sammanställningen horribelt ofullständigt som skildring av islam. Det finns ett antal enskildheter i filmen om det syndiga Sverige som också är korrekta, men helheten blir inte mer korrekt för det.”Det kan väl delvis stämma. Men filmen ger i alla fall en bild av slutresultatet när så vitt skilda värderingar kolliderar.

  2. Det här med fejk kan ju vara relativt. I mina ögon har Geert Wilders också fejkat verkligheten så som jag känner den. Framförallt är sammanställningen horribelt ofullständigt som skildring av islam. Det finns ett antal enskildheter i filmen om det syndiga Sverige som också är korrekta, men helheten blir inte mer korrekt för det.

  3. z999 skriver:

    Fast Geert Wilder har inte gjort någon fejkdokumentär. Något som jag har svårt att vänja mig vid är att antirasister ser religion som genetiskt betingat och inte självvalt. Kristen=vit och islam=svart. Araber och afrikaner ses som underlägsna vildar med begränsat intellekt som är predestinerade till islam som religion och följden blir att islam inte ses som ett val som personerna (om man nu ser dom som människor alltså) har gjort.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s