Det är synd om politiken

För några år sedan hävdade jag i ett sammanhang som jag har glömt att antalet nazister och aktiva SSU:are mycket väl kan vara ungefär samma på en ort som Västerås. Kanske ett tjugotal personer i vardera gruppen. Just då fanns det nämligen en rätt livaktig nazistavdelning där. Vilket knappast finns i alla svenska städer, men nu råkade det vara så. De som väl tagit steget över till något så extremt som ett nazistparti brukar dessutom erfarenhetsmässigt vara mer hängivna. Det jag sagt väckte en del reaktioner från människor som hävdade att så var det inte alls och att jag missuppfattat något fundamentalt. Jag hävdar fortfarande att jag hade rätt.

Nu konstaterar jag att sverigedemokraterna, som alltså inte är ett nazistparti – bara så det är helt klart, skryter med 3 227 medlemmar. Förr om åren var de sällan särskilt sanningsenliga när det gällde sådana uppgifter, men idag är jag mer beredd att tro på vad de säger. I så fall har partiet ökat med 14 procent sedan samma tid förra året. Det skulle betyda att sd är en bra bit större än SSU och i stort sett samtliga andra ungdomsförbund, utom möjligen MUF.

Min poäng är att undervegetationen, uppstickarna, utmanarna, numera ofta är så mycket starkare än etablissemanget. De vanliga partierna tar alla för givna, få orkar bry sig. Man skulle kunna säga att det är synd om politiken. Alla hackar på politikerna (och visst finns det skäl att göra det ibland). Men om ingen engagerar sig och är beredd att slita för att den demokratiska processen ska fungera finns ingen anledning att ha det system vi har. Nya partier behöver i och sig inte vara dåligt, tvärtom. Men att just sverigedemokraterna växer är åtminstone ingenting som jag jublar över. Dessutom ser man att greppet över ungdomsväljarna, och ungdomsmedlemmarna, är betydligt större än i högre åldrar. Vore intressant att se jämföra SSU och sd i Västerås, skulle inte förvåna mig om sd är större.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i nazism, sd, SSU, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till Det är synd om politiken

 1. z999 skriver:

  Jimmy:”Jodå, jag skall ta också skriva för Weine en del tänkte jag. Först på listan står en recension av SD:s 20års bok.”Det vore en höjdare Jimmy. Det skulle vara kul faktiskt om just du skrev den. Hur ser du förresten på en av SD-kurirens senaste nyheter där de gjort en jämförelse mellan muslimska nobelpristagare och judiska? Är inte den ett erkännande av etnonationalismen (dock ej etnopluralismen) inom nationaldemokraterna? Jag blev själv lite förvånad att sd-kuriren publicerar en sådan lista, men nyheten var väldigt intressant. Fast man ska komma ihåg att vad som bevisas är att det finns skillander i synen på intelligens, jag anser inte att muslimer i muslimska länder har någon sorts skyldighet att leva upp till en intelligensnivå med västerländska måttstockar. Det skulle vara lite kryptiskt om någon gjorde en jämförelse mellan etniska svenskar och arabiska muslimer för att testa hur svenskarna skulle prestera i deras del av världen. I en värld med mer etnopluralistiskt tänkande så skulle ingen ens ifrågasätta att araberna är världsbäst på att vara araber.

 2. Loddan:Du hamnade rätt bra till i dina gissningar i boken Vit Makt Och Blågula Drömmar, kring 1996 låg siffran omkring 600. Det är dock viktigt att minnas varför denna lögn användes, det var helt enkelt att vi fått den i ”arv” av den tidigare partiledningen och vi ansåg at det skulle se hemskt ut att gå ut med att vi var 600 när ganska stora delar av etablissenamhget gått ut med att vi skulle ha varit 5.000.z999:Jodå, jag skall ta också skriva för Weine en del tänkte jag. Först på listan står en recension av SD:s 20års bok.Anonym:My bad, jag läste för snabbt helt enkelt och blandande i hop ditt resonemang med uppgiften att Hitler hade låtit förfalska ett tidigt medlemsskort som skulle överdriva hans tidiga betydelse.Anonym2:Denna lista på ”nazistiska mord” som Expo var först med skall inte tas på alltför stort allvar. Ett exempel ur listan var en flykting i Borlänge som blev mördad och där polisen i förundersökningen hittat ett klistermärke med budskapet ”Bygg ett alatempel i Uppsala”, det tyckte Expo räckte för att påstå att det var ett politiskt motiverat mord och den bevisningen är ju rätt klen.

 3. Anonymous skriver:

  Jimmy! Du läser och grubblar som en riktig vänsternisse. Fy! I mitt inlägg antyds att Hitler skulle ha varit nr 555 i det av Anton Drexler år 1918 grundade partiet, DAP. Denne hade väl då själv nr 501 (= nr 1) och Hitler sålunda som nämnt nr 555 (= nr 55). Dina förebråelser returnerar jag. Moi, je ne regrette rien. Redan i Deutsche Arbeiter-Partei fanns det en inre krets av ”ledare”. Tycker mig minnas att Hitler hade nr 7 i denna skara (”styrelsen”). By the way, Drexler fortsatte som en tämligen anonym medlem i Nationalsocialistiche Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP) och avled år 1942.Påhittet med de femhundra luftmedlemmarna var väl rimligen Drexlers.

 4. z999 skriver:

  A-L-L:”Kul att du medger det där med medlemssiffrorna Jimmy. Så hur många var ni egentligen?”Jimmy är numera med i ND, men han är säkerligen ärlig i den här frågan ändå.

 5. z999 skriver:

  Jimmy! Tänker du skriva något på rakryggad nångång?

 6. Kul att du medger det där med medlemssiffrorna Jimmy. Så hur många var ni egentligen?Vet inte jag har någon total siffra för antalet nazistmord i Sverige. Det finns ju ett antal uppenbara – koncentrerat till vissa årtal: 3 st (Klippan, Kode och Västerås) 1995 och 3 (Björn Söderberg, 2 poliser i Malexander – eventuellt ett i Skogås tror jag också) 1999. Några homosexmord – 2? – i början av 90-talet i Göteborgsområdet, ett homosexmord något senare i Uddevalla, ett annat homosexmord 1985 i Göteborg. Mordet på Ronny Landin 1987. Jag har säkert glömt något. Någon annan som minns? Det här tar jag ur mitt huvud, bläddrar jag runt lite kommer jag nog på fler.Hitler kom, vid närmare eftertanke, med i partiet lite efter att det startats, det kan mycket väl ha haft 50 medlemmar. Alan Bullock skriver om detta i sin bok.

 7. Anonymous skriver:

  Hej Anna-Lena! Jag tycker att jag någonstans i din blogg tidigare har läst hur många mord i Sverige som man tror har begåtts av nazister, men jag hittar inte det nu. Vet du? Hälsningar från Karin.

 8. z999:Angående SD:s medlemsiffror kring mitten på 90-talet så har ju Loddan helt rätt – vi ljög medvetet om antalet. Däremot så ljög vi ju inte för att fuska till oss pengar som SUU gjort (och förmodligen fortfarande gör).Angående Hilter vill jag dock minnas att han verkligen inte var nummer 5, eventuellt bland de 100 första.

 9. z999 skriver:

  Anonym:”intervjuaren kan ha helt schyssta åsikter om invandring och invandrare i övrigt, men rasismen kan finnas där ändå.”OK, då vet jag hur du menar. Det är alltså ganska subtilt i stil med när man talar om personkemi. Och jag tror definitivt inte att ”justa” åsikter om invandring och invandrare skulle vara någon som helst garanti att man behandlar invandrare ens någorlunda rättvist.Som du vet(?) så ljuger ju deesutom väldigt många om sina åsikter om folk med annan etnisk härkomst för att skydda karriär och annat i livet så det är svårt att ha någon riktig koll på hur det ligger till.Själv tror jag på att släppa fram inre åsikter man har istället för att tränga undan dom och låtsas som att de inte existerar. Det är sedan åtminstone lättare att hantera sitt handlande (tanke föregår handling) och även subtilare (mer omedvetet) handlande mot andra. Det här gäller inte bara handlande mot etniska främlingar utan även mot de man anser vara olika på andra sätt än en själv, äldre, yngre, man eller kvinna eller vad som helst.

 10. Robsten skriver:

  -”Men att just sverigedemokraterna växer är åtminstone ingenting som jag jublar över. ”-Nä, du är väl ingen SD:are. jag skulle absolut inte jubla över att M eller S växer, därför att jag inte tycker som de.Alla gillar demokrati, när den går deras väg, när den inte gör det blir det genast gnöl. Allehanda trick och specialgrejor skall införas. Sorry, en allt större del av svenska befolkningen tycker inte som de sju riksdagspartierna i en rad viktiga frågor, det är den verklighet du skall förhålla dig till.

 11. Anonymous skriver:

  undermedveten rasism är om man som invandrare går till ett arbetsintervju och intervjuaren känner ett obehag för att anställa en bara för att man är invandrare, intervjuaren kan ha helt schyssta åsikter om invandring och invandrare i övrigt, men rasismen kan finnas där ändå.

 12. z999 skriver:

  Omedveten rasism? Vad är det för något förresten?

 13. z999 skriver:

  Anonym:”ja det är bra om man ser att arbetsgivare kan vara undermedvetet eller medvetet rasistiska och försöker bryta detta.”Vad artikeln handlade om var att moderaterna numera anser att vissa etniska grupper har svårt att få jobb beroende på att de är svåra att anpassa till arbetsmarknaden, inte beroende på någon rasism hos arbetsgivarna.

 14. Anonymous skriver:

  z999: ja det är bra om man ser att arbetsgivare kan vara undermedvetet eller medvetet rasistiska och försöker bryta detta.

 15. Redan Hitler fuskade med medlemssiffrorna. Där ser man!

 16. z999 skriver:

  Ni som är antirasister och som har tänkt över lite vad antirasism betyder, anser ni att denna artikel är ok?Artikel i DNEtt citat från artikeln-”Det är i högre grad en fråga om etnicitet än jag trodde. Vi måste våga tänka nytt, säger han.”Ni som är vana vid att debattera med diverse företrädare för extremhögern vet att man kunde byta ut ordet etnicitet mot ras i citatet. Det skulle betyda att moderaten Ulf Kristersson anser att det föreligger skillnader mellan olika raser när det gäller att få folk i jobb. Att använda etnicitet på det sättet som moderaterna i Stockholm nu gör betyder att de anser att det finns rasskillnader och att en afroamerikan skulle ha lika stora svårigheter att söka jobb i Sverige som en afrikan från något uland i Afrika. Inom sverigedemokraterna så anser de att alla ska ha en rättvis chans och att man inte ska fästa någon som helst uppmärksamhet på etnicitet/ras.

 17. z999 skriver:

  A-L-L:”Det torde vara helt klarlagt att medlemssiffrorna blåstes upp, det erkände f ö ledande personer i sd när jag ställde frågan förra året.”Det handlar om att dom har struntat i att uppdatera papper på kansliet på Mikael Janssons tid. Däremot när de sökt anslag så har siffrorna varit riktiga. Klart att det är erkänt av ledande personer, det finns liksom inget att hymla om.”De är i gott sällskap, tänk på hur ungdomsförbunden betett sig med medlemssiffror för att få bidag.”Fast där finns en klar skillnad eftersom dom aktivt har pressat upp medlemssiffrorna med ”medlemmar” som aldrig har existerat. ”Exakt hur mycket sd överdrev har jag inte i huvudet men jag har ett vagt minne att det vid något tillfälle sades att partiet hade ett antal tusen medlemmar när det i själva verket rörde sig om 600.”Var det möjligen 1800 medlemmar som var den angivna siffran från kansliet men som inte stämmer med den siffra som de har registrerat?

 18. Anonymous skriver:

  Den som minns Adolf Hitler kanske erinrar sig att denne år 1919 kom in som nr 555 i Anton Drexlers nationella ”Deutsche Arbeiterpartei”. De första femhunda ”partimedlemmarna” var båg, Drexler själv hade nr 501.

 19. Anonymous skriver:

  I gamla tider var LO:s medlemmar kollektivanslutna (!) till SAP. Folkpartiet håvade – före partistödets tid – rätt fräckt in medlemmar inom frikyrko- och nykterhetsrörelserna. De senare naturligtvis frivilligt, det rörde sig om ett läge där det gällde att främja nykterhet och kristna värderingar i riksdag och fullmäktige samtidigt som man finanserade Fp samt samlade en propagerande och välröstande kärntrupp.Så fulingarna hos SD var i dåligt -om än inte i sämsta – sällskap. Mera märkvärdigt är nog fusket inom det nutida SSU. De statliga pengarna är här det lilla, merparten kommer från A-lotteriet. Fusket har i detta fall haft helt andra orsaker än snöda finansiella. Gränsen mellan vad som kan ses som ett tillåtet trixande (typ Fp) och politiskt bedrägeri tycks åtminstone mig vara något oklar.Bland sossarna sågs dåförtiden Arbetarrörelsen som en kämpande armé, delad på två kårer – SAP och LO.

 20. Det torde vara helt klarlagt att medlemssiffrorna blåstes upp, det erkände f ö ledande personer i sd när jag ställde frågan förra året. De är i gott sällskap, tänk på hur ungdomsförbunden betett sig med medlemssiffror för att få bidag. Exakt hur mycket sd överdrev har jag inte i huvudet men jag har ett vagt minne att det vid något tillfälle sades att partiet hade ett antal tusen medlemmar när det i själva verket rörde sig om 600.

 21. z999 skriver:

  60 och 70-tals vänstern måste ha varit den mest tacksamma ”revolten” för etablissemanget som har existerat. På den tiden var det politiskt korrekt att vara emot USA’s krig i Vietnam, däremot så röstade inte folket politiskt korrekt. Sossarna gjorde ett kanonval 1968 och vänstern (vpk) gick i botten efter att Sovjet hade invaderat Tjeckoslovakien. Den så kallade vänstervågen var bara en övergående trend som sen försvann spårlöst eftersom dne inte hade något positivt att komma med för vanligt folk. Engagemanget(?) i ett krig på andra sidan jordklotet var naturligtvis tacksamt för etablissemanget och fokus försvann helt från eventuella problem vid hemmafronten.

 22. Nugget skriver:

  Förr om åren var de [Sverigedemokraterna] sällan särskilt sanningsenliga när det gällde sådana uppgifter.Vad menar du med det? När har Sverigedemokraterna ljugit om sin medlemsstatistik?

 23. z999 skriver:

  Jag tror att yngre personer vill ha ungdomsförbund som känns som radikala. Det ingår ju på något sätt att ett ungdomsförbund ska vara lite radikalare än sitt moderparti (detta gäller riksdagspartierna).Det känns kanske inte speciellt radikalt när ungdomsförbund som ssu +övriga bara rapar upp vad som sägs i moderpartiet. Den totala bristen på ideal inom ungdomsförbunden kanske påverkar också? Sen kan man ju undra hur kul det kan vara att förknippas med ett ungdomsförbund som förskingrat bidrag från offentliga medel.

 24. Anonymous skriver:

  Visst är det så. Minns själv hur det var på 1970-talet. Partierna till vänster om dåvarande VPK var mycket aktiva. Kvalitén var hög i alla avseenden. Och de extrema vänsterpartierna samlade många och entusiastiska ungdomar i sina demonstrationer mot USA:s krig i Vietnam. KFML:s tidning Gnistan höll en mycket god journalistisk standard. Man hade radio och TV på sin sida. Medvind!SSU märktes inte. Inte heller VPK:s ungdomsförbund, som i praktiken utraderades enär de forna medlemmarna hade radikaliserats och gått åt vänster.Besvikelserna kom på valdagen. KFML fick – om jag nu minns rätt – aldrig mer än sisådär 16 000 röster. Ungefär lika många som antalet vuxna som fanns inom Vietnamrörelsen.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s