Peter Englund om vänstern och våldet

DN har i sin serie ”Min favoritsajt” kommit fram till Peter Englund. Han förmedlar tipset abebook.com som tydligen erbjuder antikvariska rariteter från hela världen. Vilket låter livsfarligt för den som redan har svårt att hålla sig ifrån svenska och betydligt mindre välsorterade sajten antikvariat.net.

Nåväl. Peter Englunds blogg, som han också berättar om, är lika avspänt läsvärd som jag minns den. Rullar ner en bit och i slutet av september hittar jag t ex en betraktelse över våldet i vänstern under rubriken ”Ökenvandringen fortsätter”. Han hänvisar till en intervju med America Vera-Zavala som ser tillbaks på Göteborgskravallerna med anledning av det stora sociala forumet i Malmö:

Hennes eget försök till förklaring av det skedda visar på ett ironiskt vis varför så blev fallet: det stora problemet, enligt henne, låg inte i aktivisternas handlingar utan betraktarens öga: “Det är helt enkelt så att folk i Sverige litar väldigt mycket på polis och myndigheter”. Och när hon får frågan om det är något som hon ångrar eller anser att man skulle ha gjort annorlunda, blir svaret bara ett lätt avfärdande: “Den typen av analyser kan man göra när man sitter på ett hem”.

Peter Englunds konstaterar att ”vissa delar av vänstern kan bara inte släppa sin olyckliga och nostalgiska kärlek till våldet”, och det är väl bara att hålla med. Inlägget har hittills fått ett femtiotal kommentarer, påfallande vänliga sådana med tanke på ämnet. Kanske en konsekvens av respekt för skribenten. Något enstaka inlägg andas besvikelse över att en person han högaktar framför den här typen av uppfattningar. Hela intervjun med America hittar ni i Fokus.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i America Vera-Zavala, Göteborgskravallerna, Peter Englund, vänsterextremism, vänstervåld. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Peter Englund om vänstern och våldet

 1. Den händelse du nämner i samband med G20 har jag missat. Det var mycket svarta blocket etc när jag demonstrerade också, men de försvann i mängden bland andra demonstranter och betedde sig fredligt. Vet att det var andra mer våldsamma demonstrationer senare i veckan.

 2. Nemokrati skriver:

  När det gäller göteborgskravallerna gick ju AFA-aktivisterna helt öppet stoltserande med gatstenar i ryggsäckarna – jag fattar inte varför inte de tillresta stoppades vid gränsen – det syntes ju vad de tänkte göra, som jag fattar det.Många andra demonstranter ville ju demonstrera fredligt.Nu ökar också polisvåldet – som den man i London som blev nedslagen med batong och inte ens deltog i G20-demonstrationerna – och sedan avled.

 3. Anonymous skriver:

  ”Läser någon Mein Kampf? Måste vara världshistoriens minst lästa bok med tanke på hur mycket den sålt.”Lenins verk lär också finnas i gigantiska upplagor. Jag kan inte erinra mig var jag läst saken men har för mig att någon av hans böcker ska finnas i en upplaga som endast överträffas av Bibeln. En annan bok som de flesta innehar i flera exemplar men få ögnat igenom.

 4. Greger skriver:

  Håller med. Jag har den i en upplaga som trycktes 1943.Då hade tyskarna manglat fram 9½ milj. exemplar.Mein Kampf kunde väl i det nazistiska Tyskland ses som en inredningspryl så där i största allmänet.

 5. Jag har läst Mein Kampf, men jag tror verkligen att väldigt få gjort det om man betänker hur stora upplagor den trycktes i.

 6. Greger skriver:

  Vad gäller gatuvåld är de lika goda kålsupare, höger som vänster.Jo, jag har läst hela Mein Kampf. Råder dig att – åtminstone inledningsvis – nöja dig med första delen, som har undertiteln ”Eine Abrechnung” och som börjar med hemma hos föräldrarna och slutar med det tyska nazistpartiet första tid.I början var Mein Kampf trögsåld, efter 1930 blev det bättre fart på affärerna. Kom 1934 på svenska och en rad språk, exempelvis som ”My struggle”. Att man var nyfiken på Hitler lite varstans tycker jag räcker som förklaring.

 7. Är någon psykiskt frisk nuförtiden? Finns det inte en liten bokstavskombination som man kan pilla dit på alla mer eller mindre? Förstår inte riktigt var du vill komma, är kanske lite trött såhär på fredagen. Läser någon Mein Kampf? Måste vara världshistoriens minst lästa bok med tanke på hur mycket den sålt.

 8. Greger skriver:

  Är vänsterns våldsvänner psykiskt friska? Kanske, kanske inte.Beträffande nazisterna ligger det annorlunda till. De är principiella anhängare av våld som politisk metod. I likhet med de gamla anarkisterna är nazisterna aktiva eller potentiella våldsverkare. Vad som står i Mein Kampf jämte Hitlers praktiska exempel gäller än på den kanten.Gammelanarkisterna räknas numera som politiskt inaktuella (uppseendeväckande mord på prinsar, generaler, biskopar, egen försörjning genom stöld, rån eller rånmord osv.).

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s