Nordkorea tackar Sveriges Radio för Kaliber

Dagens första aprilskämt, för mig i alla fall, kommer från Sverigedemokraterna som hävdar att Sveriges Radio bestämt sig för att stoppa utsändningarna av ”det material som radioprogrammet Kaliber tillskansat sig genom infiltration och spionage och istället be Sverigedemokraterna och Sverigedemokratisk ungdom om ursäkt”.

Jag citerar ur pressmeddelandet:
Avslutningsvis sade Elisabeth Ströhm (vice ordförande i styrelsen för Sveriges Radio) att: ”- Det som verkligen fick mig att tänka till, var när vi häromdagen mottog en försändelse ifrån Nordkoreas statliga nyhetsbyrå, innehållande blommor, gratulationer och en inbjudan till en konferens i Pyongyang kring statsmedias roll i bekämpandet av besvärliga oppositionspartier. Det var något av en väckarklocka och kändes inte helt fräscht… ”

Dream on…

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i 1 april, Kaliber, sd, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

25 kommentarer till Nordkorea tackar Sveriges Radio för Kaliber

 1. Erik Andersson skriver:

  Länken funkar bra för mig, iaf om man copypastear in den i adressfältet, men ifall du inte har rätt mediaspelar så kanske filen laddas ner ist?Isåfall får du försöka öppna den med dina mediaprogram från datorn, eller ladda ner VLC (som jag prövat och det funkar med).Tycker verkligen du borde se inslaget!Du som forskar på SD och allt menar jag, du kanske kan maila dem och be om det ifall du inte får det att funka?mvh Erik

 2. Nicklas Eriksson skriver:

  MX: Hur kan du veta det?Det kanske helt enkelt inte framkom komprometterande saker som fylleskrålande av nazistvisor i de andra partiernas granskningar.

 3. ”Så varför hon raderade kontakterna förstår jag inte.”Bevisligen så var hon ju i övertygelse att det var något hon borde dölja.

 4. ”Tveklöst brottsligt och ganska obehagligt att fundera på i vilket uppsåt han gjorde det…”Är det verkligen brottsligt att öppna en dörr med nyckel vid en gruppbokad resa?Och vad tror du Erik skulle göra egentligen? Gasa henne?

 5. Tyvärr så var länken bruten, det fattas något i slutet av adressen. Men om det stämmer som Erik skriver är det förstås precis som du skriver både obehagligt och antaligen brottsligt.Vad gäller Facebook och annars också så tycker jag man ska umgås med alla slags människor och lyssna på vad de har att säga. Det försöker jag också göra och även på Facebook finns flera vänner som har väldigt annorlunda uppfattningar än mig. Så varför hon raderade kontakterna förstår jag inte.

 6. Erik Andersson skriver:

  Är det inte ganska anmärkningsvärt att SD på färjan lurade till sig SR-reporterns nyckel från receptionen och att Erik Almqvist därefter faktiskt tog sig in i reporterns hytt?Tveklöst brottsligt och ganska obehagligt att fundera på i vilket uppsåt han gjorde det…http://www.sr.se/diverse/appdata/ekot/video/sd_20090331.asx

 7. Anonymous skriver:

  ALL: Betyder det ingenting att hon tog bort just dessa vänner från facebook efter avslöjandet?Poohl fick ju dessutom vara med i gomorronsoffan.Varför kunde inte svt bjudit in Jomshof för en kommentar istället för Poohl, hade varit lika trovärdigt i fråga om opartiskhet..

 8. Jag rensar nästan ingenting, så är du säker på att ditt meddelande skickades iväg. Har tagit bort två där Roberth kritiserar en namngiven person utan att ge exempel och styrka det han säger. Tycker inte man kan sätta ut sånt utan att han får bemöta det i så fall. Annars har allt gått iväg.Att vara vänner på Facebook betyder ingenting. Jag har över 200 vänner och flera som jag knappt känner. Även personer vars uppfattningar jag absolut inte delar.

 9. roberth skriver:

  Magnus allt våld är fel! Frågan är vilka förstörde Göteborg i början på 2000- talet? Vilka förstörde i Malmö nyligen? Vilka är det som alltid kastar sten på poliser och förstör för butiksägare? Inte är det högern den saken är klar. Det Åsa linderborg skrev var parodi!

 10. Fire in the hole skriver:

  Anna-lena, du förstärker bara skämtet genom att göra ett praktarsle (Elisabeth Ströms) till två (ditt eget).Snacka om att göra aprilskämt på aprilskämt *AAAAAASGARV!!!* :-DVälkommen till bloggen Högerkänga där sanningar presenteras på ett så elakt sätt så att alla PK-iter springer och gömmer sig i ett mörkt hörn och gråter… Och rasistisk är den också, BUH! >;-]Och inte går den att varken stänga eller censurera heller i det "fria" och "demokratiska" Swedistan för servern står utomlands BUH! igen >;-]http://www.freesweden.org

 11. MX skriver:

  Det som är fult gjort av SR är att de ENBART smyginspelat SD och inte övriga partier.I första avsnittet av Kalibers granskning av SD inleder de med orden:”Genom åren har samtliga riksdagspartier därför granskats INIFRÅN av svenska medier.Och nu när Sverigedemokraterna nått rekordnivåer så är det också deras tur.”De får det att framstå som att samtliga riksdagspartier infiltrerats (under ett halvårs tid) och spelats in med dold mic + kamera. Det kan iaf inte JAG erinra mig har hänt. Det enda jag spontant kommer att tänka på är valstugereportaget.Dessutom skedde smyginspelningarna i detta fall även i partimedlemmars privata hem och hotellrum (Jimmie Åkesson blev inspelad i smyg på sitt hotellrum bl.a).På bloggar ifrågasätts dessutom Kalibers producent Sanna Klinghofers trovärdighet.Det framkommer att hon är sambo/maka med vänsterpartisten Juan Nava-Garcia och bland hennes vänner på Facebook hittar man bl.a Daniel Poohl (EXPO) och Mikael Ekman, som på Wikipedia beskrivs följande:”Svensk journalist, född i Karlskrona, känd för sitt engagemang mot högerextremism och rasism. Verksam vid stiftelsen Expo och på TV-produktionsbolaget Strix. Medförfattare till böckerna ”Sverigedemokraterna: den nationella rörelsen” och Sverigedemokraterna från insidan.”När detta upptäcktes så tog hon genast bort möjligheten att se hennes vänner. Men en kvick person hade redan tagit en skärmdump, som nu cirkulerar på olika bloggar.Det är lite synd att Åkesson missade att konfrontera Kaliber-redaktören med detta i Gomorron Sverige. Det hade satt SR:s trovärdighet på spel.Min spontana uppfattning är att media börjar bli allt desperatare, eftersom de insett att SD har goda chanser att komma in i riksdagen 2010, varför de tar till fula metoder som smyginspelning. Och till sist ett länktips.Det är statsvetare Henrik Oscarsson som på sin blogg under rubriken ”SR rekryterar åt SD?” konstaterar att SR:s infiltration av SD mycket väl kan vara rent kontraproduktiv.Han skriver bl.a följande:”Jag har läst hundratals fritextsvar från väljare som någon gång övervägde att rösta på Sverigedemokraterna i 2006 års val. Ett återkommande resonemang bland dessa potentiella SD-väljare handlar om hur illa SD behandlas av den etablerade eliten inom politik, kultur och media.Kaliberreportaget är utmanande på många sätt. Många drar paralleller till Janne Josefssons valstugereportage. Men det finns en viktig principiell skillnad. I valstugereportaget gjordes inspelningarna på offentlig plats. Men Kalibers reportrar blev partimedlemmar och gjorde hemliga inspelningar på interna partimöten.Det är ingen orimlig slutsats att många potentiella SD-väljare har svårt att se att Sveriges Radio skulle ha arbetat så här med något av riksdagspartierna. Den uppfattade särbehandlingen leder i så fall till ökade sympatier för SD som kanske inte ens är kopplade till deras politiska program.”SR rekryterar åt SD

 12. MX skriver:

  Jag fick dela upp denna kommentar i två delar, p.g.a att den blev längre än jag först planerat.Jag är inte heller mycket för aprilskämt, men tycker detta var en fin pik till SR. Det mest pinsamma i det hela är väl Elisabeth Ströms (lämnade SR:s styrelse i måndags) uttalande:”Det är fruktansvärt och vidrigt. Jag är oerhört upprörd.”Om man blir ”oerhört upprörd” över ett uppenbart aprilskämt, hur reagerar man då i en skarp situation? Nervsammanbrott? :)Kalibers infiltration är ju ett klassiskt tillvägagångssätt som nyttjas när SD skall granskas.Man lägger fram en massa en fakta: ”Titta såhär hemska är de i SD!”, men utan något att relatera till.Om de vill uppnå någon sån helst trovärdighet i sin granskning så skulle de ha infiltrerat SAMTLIGA partier och redovisat resultaten.Påminner om när EXPO avslöjade att hela 10% av de förtroendevalda inom SD var brottsbelastade. Det slogs upp stort i media och Sverigedemokrater framställdes som MER kriminella än riksdagspolitiker.Nåt år senare, inför valet 2006, kom BRÅ med en undersökning av riksdagspartierna, som visade att de hade hela 19% brottsbelastade kandidater. Alltså dubbelt så många som hos SD.Och detta med en intern jargong och en annan utåt är knappast unikt för SD. Det såg vi ju bl.a i Janne Josefssons berömda valstugereportage från 2002, där moderater uttalade mindre smickrande saker om vissa invandrargrupper.Då var de ändå representanter för sitt parti som mötte allmänheten.SD-uttalandena var bakom stängda dörrar under interna möten.Det måste vara besvärande för SR att de inte hittade fler än några sekunders uttalanden att spela upp i radion som ”bevis” på att alla Sverigedemokrater är rasister.Man får ju utgå ifrån att de spelade upp det allra grövsta de hittade. Jag såg inslaget i Gomorron Sverige med Jimmie Åkesson och Kaliber-redaktören, där den senare påstod att ”påfallande ofta föll SD-politikerna in en rasistisk jargong under mötena”. När Åkesson bad om exempel på detta så drog hon upp ett av exemplen de spelat upp i radio.Då kontrade Åkesson med att ”det spelade ju ni upp i radio, men UTÖVER det då?”.Då tog hon ytterligare ett exempel som spelats upp i radio.”Men det spelade ni ju också upp”, sa Åkesson igen. Några fler exempel fick vi tittare inte.Det känns lite som att de enda få halmstrån SR hade var det materialet som hördes i radio.Inslaget kan ses i sin helhet bl.a på YoutubeJag försvarar dock på intet sätt uttalandena. Särskilt det om den somaliska pojken tyckte jag var smaklöst.Jag skulle personligen aldrig drömma om att uttrycka mig lika omdömeslöst ens på nätet, trots att jag bloggar anonymt.Men jag har svårt att tro att man inte skulle kunna få ihop samma mängd rasistiska uttalanden om man placerade en dold mikrofon på valfri arbetsplats. Det sägs saker dagligen mellan skål och vägg som folk aldrig skulle stå för offentligt.Sätt en dold mikrofon i fikarummet hos SR-redaktionen och jag lovar att det finns saker som sägs där som de absolut inte skulle uttalat i offentliga sammanhang.Möjligen är den rasistiska jargongen vanligare inom SD av den enkla anledningen att invandringspolitiken diskuteras på i stort sett varje möte.Men det vet vi inte, eftersom SR inte infiltrerade och smyginspelade även riksdagspartierna, så vi har inget att jämföra med.Om man hade smyginspelat 30 möten även hos moderaterna, folkpartiet eller något annat parti och det visat sig att de rasistiska uttalandena varit betydligt mer frekventa där, så hade ju SR:s svartmålning av SD fallit platt.Statistik är tämligen intetsägande ifall man inte har något att relatera till.

 13. Anonymous skriver:

  Varför tog du inte med min kommentar? Den innehöll inga påhopp eller anstötliga saker.

 14. Nej, jag låser in mig hela 1 april för att inte behöva utsätta mig för plågsamma skämt. 😉

 15. Magnus skriver:

  …och Anna-Lena, jag förtår vad du menade med nu. Det var min humor som var lite platt. 🙂

 16. Magnus skriver:

  roberth. Om det förekommit våld mot vänstern är det väl fel. (Vet inte vad du syftar på eftersom jag inte kollat samhällsdebatten mycket senaste dygnen.)Men det är klart att de hade kunnat utelämna det om Nordkorea. Autonoma vänstern hade väl (även om det i praktiken troligen inte är stor skillnad) varit bättre. Aprilskämt ska luras!

 17. Magnus skriver:

  Dream on? Har du ingen humor?

 18. Anonymous skriver:

  Jag tycker faktiskt det var riktigt roligt, men jag är ju bara en dum sverigedemokrat. ;-)Maria

 19. Anonymous skriver:

  http://www.sr.se/cgi-bin/press/artikel.asp?ProgramID=2938&artikel=2738727Sveriges Radio dementerar pressrelease från SD- Fullt medvetna om dagens datum vill Sveriges Radio ändå för säkerhets skull dementera de uppgifter som finns i det pressmeddelande som Sverigedemokraterna skickat ut, säger Björn Löfdahl, programdirektör. – Vi har inte haft något extrainkallat möte med SD, vi har inte stoppat några sändningar och vi har inte bett SD om ursäkt, fortsätter Björn Löfdahl. – De citat som tillskrivs Elisabeth Ström stämmer naturligtvis inte heller, avslutar Björn Löfdahl.

 20. Mist skriver:

  Haha, nej att SR skulle ta något som helst ansvar för de förkastliga och omoraliska saker de gjort mot minderåriga i SDU är väl att ta i.

 21. Artikeln ”våldet mot vänstern” ja, det var väl årets bästa aprilskämt även om hon missade med en dag.

 22. roberth skriver:

  Stasi hade varit stolta över Sr! Antar att Anna-Lena älskade LInderborg inlägg igår om våldet mot vänstern…

 23. Strongt gjort av SVT. Detta visar att det fortfarande finns hopp för demokratin i Sverige.Nu kan man betala radio och tevelicensen med gott hjärta.Detta blir nog även en smäll på fingrarna för TV4 också och andra medier som har tänkt sig använda olagliga metoder.Och att Nordkorea följer detta visar verkligen på hur kommunistiskt SVT har betett sig.Nu är jag visserligen inte Sverigedemokrat men är ändå glad att rättvisan segrade.

 24. z999 skriver:

  Håller med Jimmy. Dom kunde ha legat lite närmare "sanningen" för att få en bättre twist på det.Antirasisterna i Norge anser förresten att invandrare enbart är insnöade kameldrivare som inte klarar av något annat.http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=510541&previousRenderType=3

 25. Jo, snacka att ta i i överkant genom att börja snacka om Nordkorea. Man kan väl försiktigt säga att aprilskämt aldrig varit Mattias Karlssons starka sida.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s