Rädda Linjalen vann – igen!

Det blev seger även denna gång för de som inte vill förvandla kvarteret Linjalen på Söder i Stockholm till bostadsrätter. Föreningen Rädda Linjalen har arbetat målmedvetet och proffsigt och haft stor uppbackning från hyresgästerna. Det behövs förmodligen för någorlunda balans mellan alternativen inför en sådan här omröstning.

Det normala i sådana här sammanhang är att drivna ombildningskonsulter med miljonarvoden i sikte om affären går i lås företräder bostadsrättsivrarna, medan de som vill stoppa ombildningarna ofta är vanliga, mer eller mindre medellösa människor med en begränsad tid och ork. Människor som bara vill bo och inte krångla till livet med miljonlån. Konsulterna har ett övertag på alla sätt och kan få ut sin version. Rädda Linjalen är aktivister, men de har varit ovanligt idoga och proffsiga med välgjorda tidningar, flygblad, en mycket läst blogg och ständiga möten. De har orkat hålla ut, förmodligen eftersom de också sett till att ha roligt.

På köpstämman i april röstade 57 procent av hyresgästerna nej. Den stämma som skulle hållits nu i veckan blev inte ens av. Det visade sig att bostadsrättsföreningen inte hade medlemmar att få igenom köpet ens om 100 procent av medlemmarna röstat ja. Ändå har det nu gått ytterligare ett halvår utan renoveringar, möjligheter att planera framåt och med oro för hur det ska gå med boendet för hyresgästerna i kvarteret.

Finanskrisen har gjort det ännu mer uppenbart att hyresrätten är ett bra alternativ för många människor. Låt oss hoppas att det är nu slut med vågen av ombildningar av allmännyttan till bostadsrätter. Hyresrätter behövs om det ska vara någon verklig valfrihet.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i bostadsrättsombildningar, Johan Johansson, Rädda Linjalen. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Rädda Linjalen vann – igen!

  1. Rädda Linjalen skriver:

    Hurra!Samarbete lönar sig och är skoj. Det är den största erfarenheten efter det senaste årets slitsamma kamp. Men det gick vägen. Tack för all din hjälp och välkommen till det befriade området på en middag eller nåt snart.Puss!Johan / Rädda Linjalen

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s