Långsiktighet viktigt i stödet för avhoppade nazister

Stödet för Exit Fryshuset, som hjälper nazister som hoppar av, har halverats till följd av att öronmärkta pengar från regeringen försvunnit och att Exit numera konkurrerar med allehanda antirasistisk verksamhet. Vilket på sätt och vis är fel, Exit ägnar sig åt brottsförebyggande arbete. Sedan kan förstås även åsikterna förändras så småningom när någon byter livsstil.

Jag har gjort en utvärdering av Exit Fryshuset. Mitt uppdrag kom från Ungdomsstyrelsen och rapporten ska användas som ett underlag för det statliga stödet till Exit (som kanaliseras via Ungdomsstyrelsen). Min rapport ligger som en bilaga i detta dokument.

Ungdomsstyrelsen lade fram sina slutsatser för Nyamko Sabuni igår. Mitt intryck är att Ungdomsstyrelsen och ministern bollar frågan om stödet till Exit mellan sig, Sabuni skyller på Ungdomsstyrelsen och Ungdomsstyrelsen på regeringen.

Min slutsats är att de flesta som anlitar Exit verkar nöjda och tycker att verksamheten utvecklats till det bättre. Men det är svårt att hålla en hög kvalitet när ingen vet om det finns anslag för att driva arbetet vidare mer än något halvår i taget.

En verksamhet som drivs av eldsjälar och personer som själva haft samma problematik är sårbar och de som arbetar behöver ofta stöd för att klara sin egen situation parallellt med handledning för att klara att hjälpa andra. Samtidigt
har den stora fördelar eftersom den kan nå personer som misstror det vanliga samhällets företrädare (socialtjänst, myndigheter etc).

Exit hjälper inte bara nazister, en stor del av arbetet handlar om att ge stöd och råd till andra aktörer som har att göra med nazister som lärare, socialtjänsten, kriminalvården, polisen och försvaret.

Se nyhetsinslag igår om stödet till Exit:
TV4-Nyheterna
Fredagsreportage i ABC

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Exit, nazister, Nyamko Sabuni, ungdomsstyrelsen. Bokmärk permalänken.