Blir det kravaller i Västerås i helgen?

Svenskarnas parti demonstrerar i morgon i Västerås. Det finns förstås en oro för hur det ska gå efter knivskärningen av två medlemmar i Svenskarnas parti i Hallsberg. (Se P4 Västmanland).

Jag uttalade mig i P4 Västmanland i morse (inslaget börjar strax innan 14 minuter in i programmet om ni vill höra även ljudklipp från programmet i går). Problemet med sådana här händelser är att det kommer tillresta demonstranter på båda sidor. Risken är att det kan bli ganska många och att det leder till en våldsupptrappning.

Notera att Svenskarnas partis partiledare Daniel Höglund säger: ”Det måste vara något riktigt något fel när någon tar till extremt politiskt våld bara för att någon annan vill ha ett tryggt samhälle”. Perspektiven vänds upp och ner. Flygbladsutdelningen skedde mot bakgrund av ett mord där gärningsmannen hade utländsk bakgrund och där Svenskarnas parti på ett för partiet typiskt sätt tar en enskild händelse som intäkt för något generellt.

Demonstrationen fick först tillstånd, men när polisen nu försökt ändra förutsättningarna åberopar Svenskarnas parti sin grundlagsskyddade rättighet att demonstrera och säger att de tänker demonstrera ändå. (Se deras egen hemsida).

Mer om händelsen finns att läsa på flera av högerextremisternas egna sidor. Det framgår att Svenskarnas parti kan räkna med stöd bland annat från Fria nationalister. Se även: Realisten, Info 14

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i autonoma rörelsen, Svenskarnas parti, vänsterextremism. Bokmärk permalänken.