Är facket som Robin Hood?

– Vi är goda Robin Hoods. Vi hjälper de rika att dela med sig till de fattiga, sa den ryska fackordföranden Alexander Vasiljevski i sitt tal på Kommunals kongress i onsdags. En vacker bild av facket som man kunde önska var helt också hållet sann. Men intresset för internationella frågor är inte alltid överväldigande i fackliga sammanhang, fortfarande ses internationellt arbete som en slags lyx och något vid sidan av det vanliga. Trots att allt fler av de beslut som tas fattas utanför Sveriges gränser och trots att samverkan i de globala facken, EU etc allt oftare är enda sättet att påverka vanliga arbetstagares villkor.

En hel förmiddag ägnades åt de internationella frågorna. Huvudtalare var ordföranden i de offentliganställdas international PSI Peter Waldorff, mycket sympatisk och klok dansk som tillträdde relativt nyligen på posten och som kanske kan läka en del av de konflikter och sår som präglat samarbetet med oenighet bland annat kring privatiseringsfrågora. Hela debatten refereras här.

Jag höll ett anförande om min rapport ”Kommunals medlemmar och den gobala utmaningen”. Den finns numera utlagd på Kommunals hemsida för den som är intresserad. Rekommenderar särskilt det andra kapitlet som bland annat tar upp villkoren för säsongsarbetare i jordbruket och det femte som till stor del handlar om riskkapitalbolag i vårdsektorn.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i globalisering, Kommunal, lantarbetare, riskkapitalbolag. Bokmärk permalänken.