Ruttet i jordgubbslandet

Blev för en tid sedan uppringd av en tjej från Expressen som ville skriva om villkor för jordgubbs-plockare. För några dagar sedan publicerades hennes artikel som ett Expressen dokument, och jag tycker att hon lyckas få fram väl hur situationen ser ut i jordgubbslanden. Usla löner, förfärlig arbetsmiljö, mycket svarta pengar etc. En förutsättning för att kunna erbjuda så dåliga villkor är att hämta arbetskraft från andra länder med lägre löneläge. Man kan förundras över att varumärket svenska jordgubbar har en sådan bra klang när man läst artikeln.

Malin Forsberg har intervjuat flera av dem som jag träffade i samband med att jag skrev en kongressrapport för Kommunal om globaliseringsfrågor som handlade bland annat om gränsöverskridande arbetskraft och arbetsgivare. (Avsnittet om jordgubbsplockarna börjar på sidan 75). Hon har också pratat med en jordgubbsodlare och jag fäste mig vid följande uttalande:

– Svenska ungdomar skulle aldrig bo här, det vill nog inte heller deras föräldrar att de gör, säger han och syftar på de stugor som han själv tillhandahåller arbetarna.

Bilden visar ett halvt mögligt förtält med soppåsar utanför som jag fotograferade när jag åkte runt och tittade bland annat på just jordgubbsodlingar i trakten av Kristianstad för två år sedan.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i jordgubbar, Kommunal. Bokmärk permalänken.