Endast kyrkan tog strid mot SD i Almedalen

Just hemkommen från Almedalen och jag kan inte låta bli att notera att det måste vara första året någonsin som inga vänsterextremister attackerade Sverigedemokraterna. De syntes över huvud taget inte till. Vilket är märkligt av flera skäl: det är valår och det ser ut som om SD har en rimlig chans att komma in i riksdagen. Dessutom finns det aktiva vänstergrupper på Gotland som synts under vinterhalvåret i samband med husockupationer, de behöver alltså inte ens ta sig från fastlandet.

Kanske tänkte de att det är bättre att inte ge SD onödig uppmärksamhet. Konstig strategi att välja nu i så fall och inte förr när SD var ett litet obetydligt parti. Men de autonoma grupperna byts ju ut ständigt och de som deltar är ofta unga så man ska väl kanske inte kräva någon kontinuitet och långsiktig bedömning i hur de agerar. (Senare tillägg: På förekommen anledning vill jag betona att jag kraftfullt motsätter mig övergrepp och våld mot SD liksom mot alla andra politiska partier.)

Den som däremot tog chansen att ge sig i närkamp med SD var som väl ingen missat biskop Lennart Koskinen som reagerade när SD:s Björn Söder ställde sig utanför Svenska Kyrkans tält och debatterade med KD:s Rolf Tufvesson. Koskinen stormade upp på den lilla scenen och blev handgripligen nerplockad därifrån av några sverigedemokrater. (Se Hela Gotland, enligt Expressen finns det olika versioner av händelsen).

Såhär ser Koskinens egen förklaring ut:
– Sverigedemokraterna ställer sig två meter framför vårt tält så att vi inte har möjlighet att visa vårt budskap. De har stora högtalare så att allmänheten kan tro att det är vi som står för detta främlingsfientliga budskap, när det är precis tvärtom.

Inom KD är många upprörda över att Rolf Tufvesson deltog i debatten (se Sydvenskan). Han hade inte konsulterat partiledningen och säger att han känner sig friare eftersom han avgår som regionråd i Skåne inför årets val.

Det lustiga är att jag missade detta eftersom vi hade en debatt om Sverigedemokraterna alldeles bakom platsen där detta utspelades, i det hus där fackförbunden och ABF håller till under Almedalsveckan. Vårt samtal hölls med anledning av en studie som jag och Mats Wingborg håller på att färdigställa som handlar om hur arbetarrörelsen i Sverige, Norge och Danmark agerar gentemot sina högerpopulister.

Det finns stora skillnader mellan Dansk Folkeparti, Fremskrittspartiet och Sverigedemokraterna om man ser till partiernas storlek, historia och delvis också hur de uppträder idag. Socialdemokraterna och facket i de tre länderna har valt väldigt olika strategi, i Danmark har man åsiktsmässigt lagt sig väldigt nära Dansk Folkeparti och även i Norge är arbetarrörelsen inte alls lika avståndstagande som i Sverige.

Orsaken är väl delvis att SD har bruna rötter och haft fler kopplingar till nazistiska och rent antidemokratiska grupper och individer. Men också att SD alltid varit så mycket mindre vilket gjort att ett kraftfullt avståndstagande inte kostat något. Uppdragsgivare för rapporten är Friedrich Ebert Stiftung i samarbete med LO.

I övrigt kan noteras att SD satsat mycket på webb-TV i Almedalen i år, se Dagens Media. Man ska väl också säga att flera politiker markerat verbalt mot SD i sina tal, till exempel Maria Wetterstrand och Göran Hägglund (se Sveriges Radio).

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Almedalen, Björn Söder, Friedrich Ebert Stiftung, Lennart Koskinen, SD, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.